![]() |
دایهگیان من سهیرى شێوهى خۆم ئهکهم له جوان ئهچم
دایهگیان من سهیرى شێوهى خۆم ئهکهم له جوان ئهچم تۆش دڵم خـۆشــکه، بهیانى جـهژنه بـۆ مـاڵان ئهچـم خـۆ لهگــهڵ ئـاوێنــهکــهم دایــم بهرهو ڕوى یـهکتریـن ئـهمـگـرێتــه باوهش و ئـهو حــهز ئـهکــا مــن لانهچم هــهرچــى توشــم دڵ له ڕێگــه تێروپـڕ سـهیرم ئهکـا وهخـته هــهر قـوتم بـدهن کـاتـێ بهرهو ڕویان ئهچـم' مهدهۆش |
هەی، کەرێکم بوو، چ پەیکەر؟ تەی کەری هەوراز و لێژ
هەی، کەرێکم بوو، چ پەیکەر؟ تەی کەری هەوراز و لێژ سینە پان و موچە کورت و شانە بەرز و گوێ درێژ بن زک و جەبهەت سپی، کلک ئێستر و دامەن سیا یەککە تاز و سێ بڕ و دوو باد و شەش دانگ و درێژ کەللە وەک جەڕڕەی شەرابی پڕ نیشات و تەڕ دەماغ شێری نەڕ،ئاهویی بەڕ،گورگی سەفەر،قەمچی نەچێژ مل عەلەم، شیرین قەلەم، ئاهو شکەم،مەیمون قەدەم سم خڕ و کلک ئێستر و مەنزل بڕ و عارەق نەڕێژ زەرق و زەڕڕاقیی وەکو خاکستەر،ئەمما بێ غوبار بەرق و بەڕاقیی وەکـو پیرۆزە،لاکین بـێ کڕێژ سم وەکو یەشم و لە پەشم و تووکی پێدا سەرنگون چاو وەکو بیـجادە یا دوو شــەوچراغـی شـوعلەڕێژ گوێ درێژێ، بار و کورتان بەرز و پاڵانی بەزێن چوست و وریاتر لە گوێ کورتانی پاڵانیی و گێژ قانیعـی بابـی ڕەزا و ڕازی بە پوش و دڕک و داڵ سالیکی سەبر و تەحەممول، بوردەبار و هیچ نەوێژ عاقـڵـێ بوو ناوی کەر بوو، قاتیعی ڕێگەی سـەفەر خۆش سلوک تر بوو لە سەد وێڵداشی هەرزە و گێژ و وێژ (صائم الدهر)ی بە ڕۆژ،ئەمما بەڕۆژووی بێ نییەت (قائم اللیل)ی سـلوک،ئەمما سـلوکی بێ نوێژ چەندە پێم خۆش بوو زوبانی حـاڵی دەیوت: (نالییا) هەردوو حەیوانین،ئەتۆ گوێ کورت و ئەمنیش گوێ درێژ نالی |
نهخۆش كهوت نێرگسی بێچاره بۆ ئهو چاوه بیماره
نهخۆش كهوت نێرگسی بێچاره بۆ ئهو چاوه بیماره قهدی نوشتایهوه عهر عهر كه دی باڵای ئهو یاره برینی سهر دڵی دیسان به ناسۆر كهوتهوه ناڵه له داخی لێوی ئاڵی ئهو نیگارهی بێچووه عهیاره كه تای زوڵفی نواند سونبل،خهجاڵهت بوو له ناو باخا فیراری كرد و ڕووی كرده بیابان وێڵو بێچاره نواندنی گهردنی خۆی گهردنی مینای شكاند دیسان ساغی نههێشت حهڵقهی سهری ئهو زوڵفه زونناره كه دی گۆنای ئاڵت گوڵ له باخا ئهم وهخته یهخهی خۆی دا دڕێ سهر تا بهپێ وهك شێت و پهتیاره "ئهحمهد موختار جاف |
غەمزەدەی خۆتم نیشانەی تیری موژگانم مەکە
غەمزەدەی خۆتم نیشانەی تیری موژگانم مەکە عاشقی رووتم عەزیزم تیرەبارانم مەکە بەس دڵم بشکێنە بەم ئەبرۆیە بۆ ماچی دەمت بمدە بەر تیغ و لە سەر هیچێ لە گریانم مەکە چیم لە ئەبرۆت داوە، من پابەندی زولفم لێمگەڕێ کافری عیشقم، بە قیبلەی خۆت موسوڵمانم مەکە عاشقی خەندەێکی تۆم با بەس بە ئاه و ناڵە بم بوڵبوڵم، پەروانە نیم، حەز لە سوتانم مەکە دڵ بە من ناکا لە بەر ئاوری دەروونم دێتە جۆش تۆ کە سووتانت نەدیوە مەنعی گریانم مەکە مەمدە بەر تابووی موژگانت هەتاکوو غەمزە بێ ها بە جارێك بمکوژە، یەخسیری تورکانم مەکە سەد کەرەت کوژراوی یار بم، لێم مەپرسە ئەی تەبیب! دەردی یارم خۆشترە، بێهوودە دەرمانم مەکە عەرزەچی نی تۆ، بەقوربان، پادشاهی عالەمی دادی مەزڵوومان بپرسە، حەیفە بێدادیی مەکە پێم بڵێ: یاقووت و رێحان خەتتی کامیان خۆشترە؟ وا عەیارە چاوەکانی، لەعلی خەندانم مەکە حەقیەتی بەو چاوە کاڵانە کە تاڵانم دەکا تیفلی نادانم لەسەر ماچێك لە گریانم مەکە پەنجەکەی پاکی لەسەر خوێنی وەفایی بۆتە گوڵ دەمکوژێ و پێشم دەڵێ ئالوودە دامانم مەکە " وەفایی" |
وه ره ساقی که بیزارم که بیزارم له بیداری و وشیاری
له میژ ساله چاوه روانم به هیوای هاتنی یاری گه لی جاران فریوم خوارد به خه نده ی پر فه ریب خه م و ده دردی له بو من بو عیشوه ی یاری بو ره قیب دلی گریان و چاوی ته ر!بله ی یاران چی بی د لیل؟ هه وه س بازان سه ر بلند و کاروانی ئاشقان زه لیل http://www.rivioo.com/blog/wp-conten...03/khayyam.jpg وه ره ساقی به قوربانی شه رابی کونی پر سه برت به قوربانی دو چاوانت به قوربانی پیاله و ده فرت دلی من ئه م شه و کلوله و برینم پر ئیشه و ژان له مه ستی دا بم دوینه تا سه رده که وی به ربه یان وه ره ساقی بم ده خه لاس ئه له م ژیانه پر له مه رگه بده خه نجه ر له سینه ی من و له له تی که ئه م جه رگه........... |
بهار
بهار
|
پێکەنینی گوڵ
|
دڵـــــم بۆ خۆش نەبێ یـــــارم بـــــەرامبەر من وەستاوە
|
لە ژێر زولفی سیا رووی خستە دەر چاوی لە دونیا کرد
|
ســهرێ نــهزانێ ســهرداری چــۆنه
ســهرێ نــهزانێ ســهرداری چــۆنه تێربــێ و نــهزانـێ هـــهژاری چــۆنه هــهرگیـز نـهیـدیبێ خهمبـاری چۆنه مهس بێ و نهزانێ هۆشیاری چۆنه لـــهخـوا ئـهخـوازم كــه بـهبـرین چێ تـا دوا هـهنـاسهی بهزار و شین چێ قانع |
اکنون ساعت 07:57 AM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3.5 می باشد. |