![]() |
بچه ها كردي لهجه به حساب مياد يا زبان ..جدي مي پرسما؟
بعد كرد و آسوري به هم ربط داره ..مثلا ايلام با كردستان يا كرمانشاه به هم نزديكن از لحاظ زباني؟ |
سلام خدمت تمام بچه ها من خودم ایلامی هستم ویه مقدار راجب ایلام براتون توضیح میدم تا رفع ابهام بشه . اسمای ایلام به ترتیب 1 سرزمین نفرین شده 2 الامتو سرزمین طلوع خورشید 3 بعد از ورود اسلام جبل کوهستان 4 پشت کوه 5 دهبالای ده والای 6 حسین اباد (حسین قلی خان لر) حکومت لرها بر ایلام 7 ایلام شکست حکام والی (لرها) از رضاشاه و فرار انها به خا نقین عراق لازم به ذکر بگم چون لرها در ایلام حکومتی حدود 200 سال داشتن گویش کردی ایلامی با لری ادقام شده که چند کلمه لری در گویش ایلامی وجود دار که در بارش توضیح میدم گویش یا زبان ایلامی به فیلی،محکی،ایلامی شهرت داره که در ایلام اونو با عنوان فیلی می شناسن این اسمو کردای عراق برای کردای ایلامی انتخاب کردن به دلیل حکومت خاندان لر فیلی به معنی کردهای که لرهای فیلی بر انان حکومت میکنن و باشکست خان والی از رضا شاه این سلطه پایان یافت . گویش فیلی خیلی به کلهری نزدیکه در حدود چند کلمه اختلاف وجود داره و کردهای فیلی و کلهری خیلی راحت با هم صحبت میکنن من چند مثال میزنم مادر: دالگ پدر:بوگ مادربزرگ: داپیر پدر بزرگ:باپیر برادر:برا خواهر:خویشک دایی:خالو زن دایی:ژن خالو عمو:ایلامی تاتگ کلهری مامو زن عمو:ایلامی ژن تاتگ کلهری ماموژن می خواهم:ایلامی خوازم کلهری توام (نخوازم نتوام) عمه: میمگ خاله:میمگ شوهر خاله وعمه:شی میمگ بزرگ:ایلامی واژه لری گپ، قی، قوین کلهری کلن و قی قوین دماغ:ایلامی واژه لری پت کلهری لیت قابلمه:ایلامی جقه ،قاولمه،تاوه کلهری واژه عربی دیگ ظرف: ایلامی حاجت سیاه:سیه سفید:سفد سبز:سوز قرمز:قرمز ابی:کاو ماه:مانگ ،مانگ شو شب:شو روز:روژ برگ:ایلامی ولگ ،ولگ مار کلهری ولنگ کفش : کوش خانه: مال کوه :کیه سنگ: کچگ باران :واران برف:وفر بهار:وهار درخت :دار شاخه درخت:پل: پلپو حشرات: مل ، مل مور مورچه: مریژ بچه :ایلامی زارو،بچه کلهری منال اب :آو خون:خین رهگذر: ره وار کوپک:بیچگ چند کلمه رو نوشتم برای کسایی که با زبان ایلامی آشنایی ندارن همون طور که میبینین در زبان فیلی از چند لغت لری استفاده میشه که همون طور که گفتم به دلیل حکومت کردن لرها بر ایلام در ظمن در استان ایلام 70درصد مردم کردن و بقیه لر،لک،وعرب هستن حتی زبان لری دره شهر هم خیلی ساده تر از خرم اباده و شهرستان ایوان و بخشی از شیروان چرداول کلهر هستن که سعی کردم از گویش کلرهای ایلام رو براتون چند مثال بزنم (و خطری که زبان و گویش کل استان ایلامو تهدید میکنه این که زبان فارسی به شدت داره جای زبان محلی رو میگیره راحت تا 20 سال اینده فکر نکنم کسی با زبان محلی حرف بزنه مثل کرمانشاه که نصف بیشترشون فارسی حرف میزنن البته خدا نکنه اون روز بیاد) درضمن درباره گویش کلهری من زیاد اطلاع ندارم و ممکن کلهری ایلامی با کرمانشاه تا حدودی فرق کنه |
با سلام همه چی دست خودمونه اگه خودمون بخوایم میتونیم زبان کردی روزنده نگه داریم.....چارش خیلی ساده است....فقط همت میخواهد....ظلم اقوام بیگانه برملت کرد قابل انکارنیست....چه فارس چه عرب چه لر وچه ترک.....چاره اش افتتاح آموزشگاههای زبان کوردی وچاپ نشریات وکتاب به کردی هست احداث چاپخانه کردی.....زنده نگه داشتن آداب ورسوم وفرهنگ وحتی لباس کردی است.....زنده باد کوردستان...{پپوله}
|
سلام
من علی اهل کودشت لرستان و لک زبان هستم..خیلی جالب بود ..من هم خواستم در بحثهای شما شرکت کنم.. لکی تفاوتی با کردی کلهر و فیلی و... نداره ولی بعضی کلماتش کاملا متفاوت هستن . مثلا خودم:وژم wezhem مورچه: میروژ بچه :آیل اب :آو خون:خوئن رهگذر: ری ویار کوچک:گوجر بزرگ:کلنگ دختر :دت کردی کنشک خاله :می می و در آخر کلمات عامیانه یه ک آگیر= متحد آ گرتن = آموختن گه ل = گروه، دسته (گه ل گه ل نازارن وه لیم توریانه http://static.cloob.com//public/images/smiles/1.gif ) هووکاره بین = عادت کردن خاپوره = سرگرمی ژار= فقیر نیمه رو سا = آرام گرفتن و در خانه ماندن در گرمای بعد ظهر (نیمه رو سات داشتوی کور http://static.cloob.com//public/images/smiles/4.gif ) گیسانن = روشن کردن پاش مه نه = باقیمانده از چیزی مالاون = نگهبان خانه تووپین = مردن حیوانات تووپون = فوتبال په پله خیزان = قاصدک باساک: عزیز ونه دیک : ده روه چ (پنجره ) بلئزه : زبانه ی آتش نارک: گونه ویریا : هوشیار ، نگهبان پژاره=غم غصه لاره=زجر عذاب وتوری=بدبختی تیتالی=شوخی آزا=سلامت گورج=سرحال ته رم= جنازه هه لورکێ= گهواره دژ=سالم که ل = ناقص گرد، گشت، کل= همه زل = زرنگ سیفا = تامل ته ک = کنار سوین = گرما زدگی گولی = جذام مژ : زغال داغ و فرمز |
کیبورد کوردی برای ویندوز ایکس پی: http://www.kurditgroup.org/download/29
کیبورد کوردی برای ویندوز ویستا و 7: http://www.kurditgroup.org/download/1431 کیبورد Kurdî برای ویندوز ایکس پی: http://www.kurditgroup.org/download/1421 |
ئاریا گیان یا خوا ته مه ن دریژ بیت
|
نقل قول:
بە ھۆی ئەوەی کە کوردهکان لە ژێر دەسەڵاتی عوسمانی و ئێران بوون و ئەلفوبێی ڕەسمیی ئەو دوو وڵاتە ئهلفوبێی عهرهبی بوو، کوردەکانیش تا پێش ٣٠ەکان تەنیا ئەلفوبێی عەرەبییان بۆ نووسینی کوردی بەکار دەھێنا. لە تورکیا، لە دوای بە فەرمیکردنی ئهلفوبێی لاتینی بۆ زمانی تورکی، حهلادهت عهلی بهدرخان لە ساڵی 1932 ئەلفوبێیێکی لاتینیی بۆ زمانی کوردی داھێنا کە ئێستا بە ناوی ئهلفوبێی هاوار یان بەدرخان دەناسرێت. |
سڵام دەمدان گەرم ئەراێ زوان کوردی ھەرچێ بکەیم کەمە
|
کردی زوانە لەحجە نیە گشت زانن تو چوێ نیەزانی؟
ئی زوانە وە کرماشان دێرێ وە بەێن چو م وە تو پرسم ئەڕا؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!! |
اکنون ساعت 01:59 AM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3.5 می باشد. |