![]() |
باربَد موسيقيدان و شاعر دربار خسرو پرويز (628-590م)
باربَد موسيقيدان و شاعر دربار خسرو پرويز، پادشاه ساساني(628-590م) و سازنده سي لحن از الحان موسيقي ايراني است. او را از مردم جهرم، از شهرهاي فارس، دانسته اند، از تاريخ تولد و مرگ او آگاهي نداريم و آنچه از زندگي او مي دانيم اندک و گاه آميخته با افسانه است در دوره ي آشکاني و همچنين در دوره ساساني دسته اي از هنرمندان بودند که آنها را خنياگري مي ناميدند. اين هنرمندان، که هم موسيقيدانان بودند و هم شاعر، داستانهاي قديمي را به شعر يا نثري آهنگين در مي آورند و همراه با سازهاي خود، براي مردم مي خوانند. آنهايي که توانايي و استعداد بيشتري داشتند، به دربار پادشاهان راه مي يافتند. باربد يکي از اين خنياگران بود که در نواختن بربط و سرودن شعر استاد بود و توانست به دربار خسرو پرويز راه يابد. درباره چگونگي راه يافتن باربد به دربار خسرو پرويز گفته اند که سرکَش يا سَرگِس، رئيس و سر دسته نوازندگان، از روي حسد نمي گذاشت باربد به دربار او راه يابد. باربد چاره اي انديشيد و هنگامي که مهماني بزرگي در کاخ برپا بود، به کمک باغبان دربار در ميان درختان پنهان شد و به نواختن پرداخت. سرودهاي دل انگيز او توجه خسرو پرويز را جلب کرد و سبب شد که به دربار راه يابد و سپس رئيس خنياگران شود. باربد در دربار نفوذ بسيار يافت، معمولا او خبرهاي مهم را با آواز و ساز به اطلاع خسرو پرويز مي رساند. مثلا مرگ شبديز، اسب محبوب خسرو پرويز، را با آواز به او خبر داد. خسرو پرويز سوگند خورده بود هر کس خبر مرگ شبديز را بياورد کشته خواهد شد. چون شبديز مرد، هيچ يک از درباريان جرات نداشت که اين خبر را به خسرو پرويز بگويد. باربد با ساختن سرودي غم انگيز سبب شد که خسرو پرويز خود بگويد: گويي شبديز مرده است. لحن بيست و سوم از الحان باربد، به نام شبديز، در وصف اين اسب بوده است. درباره ي مرگ باربد نيز روايت ها گوناگون و افسانه آميز است. مثلا نوشته اند که سرکش، رقيب باربد، که به مقام و موقعيت او در دربار و نزد خسرو پرويز حسادت مي ورزيد او را زهر داد و کشت. باربد به مناسبتهاي گوناگون مانند نوروز، مهرگان و در جشنهاي درباري شعر مي سرود و براي آن آهنگ مي ساخت. اين آهنگ ها به نام الحان باربد يا سي لحن ناميده مي شده است. نغمه هايي که در ستايش خسرو پرويز بود، به نام سرودهاي خسرواني معروف شد. باربد براي هر يک از روزهاي هفته و هر يک از روزهاي ماه نيز نغمه اي ساخته بود. او همچنين براي هر روز سال، يک قطعه موسيقي تنظيم کرده بود که آن را سيصد و شست نوا مي ناميدند. در کتاب هاي تاريخ و در شعرهاي شاعران از هنر و مهارت باربد در ساختن آهنگ و نواختن موسيقي ياد شده است. نظامي گنجوي شاعر قرن ششم هجري در منظومه خسرو و شيرين حکايتهايي از باربد نقل کرده است. فردوسي نيز در شاهنامه داستان باربد و خسرو پرويز را روايت کرده است. پژوهشگران معاصر معتقدند که دستگاه هاي موسيقي ايراني از آهنگ ها و نغمه هاي باربد تاثير پذيرفته اند. |
سلام و عرض ادب:53::53:
خوب مطلب بالا رو خوندید عزیزان؟ حالا میخوام یه پست بزنم چهارستون تنتون بلرزه البته اگر ایرانی هستین و عاشق ایران.... دیار عاشقان هستید.:53::53: عرض شود که چند روز پیش من داشتم به نغمه و آواز شیرین اختر اسمان موسیقی ایران خانم سیما بینا گوش می کردم و تقریبا تم لری داشت با ضرب شدید و دلنواز کمانچه با نام کاست آوای صحرا و نام قطعه آواز نظامی "تفنگ" که اولش یه قطعه داشت و خواننده خواند تا اینجاش رسید و خواندند که: نکیسا چون زد این افسانه بر چنگ سه تار باربد برداشت آهنگ مگر شیرین ز لعل افشاند نوشی که از هر گوشه ای خیزد خروشی حالا شاید بگین خوب... منظور؟؟ میگم حالا;) عرض شود که هرچی سرچ کردم ببینم نکیسا کی بود و ربطش با شیرین چیه... دریغ و دریغ امروز اومدم در مورد باربد ستاره بی همتایی که کمی ازش می دونستم تاپیک بزنم دیده به به دلت روشن که معمای چندروز پبش من حل شد:41: خوب معرفی میکنم خسرو پرویز عاشق زن باجمال و باهوش و فراستی بوده به نام شیرین:53: که از کنار این قصه داستان شیرین و فرهاد هم دراومد:rolleyes: اونو کاری نداریم فعلا همین خسرو و شیرین:confused: عرض شود باربد نوازنده دربار خسرو پرویز بوده و اینقدر خالق و اعجوبه موسیقی و چیره دست ساختن تصنیف و ترنم و ترانه بوده که برای هر جشن ایرانی یک تصنیف و برای هر روز سال یک ترنم و برای هر خبر و روز و کاری یک ترانه می ساخته:41::41::41::41::53: یعنی اینجوریشو من تاحالا ندیده بودم شخصی در سال مثلا چهار هزار قطعه و ردیف و ریتم و تم بسازه... ماشالله:53::53::53::53::53: بعد وقتی خسرو و شیرین میخواستند با هم دیدار عاشقانه داشته باشند در دربارها خوب طبیعتا می دونین ایرانیان اون زمان مانند بدوی ها ولگرد و بیابان نورد و جاهل نبودند و حجب و حیا و عفت زنانه و مردانه دین اهورایی ما زبانزد جهان بوده و تخت و تاج ساسانیان هم هکذا:53::53: شیرین در پس پرده می نشسته و باربد با چیره دستی خود در عود و نوایی نغز و اشعاری واصف از زبان خسرو در عشق شیرین می خوانده... و نکیسا نامی بغایت چیره دست و متبحر در زدن سه تار و تنبور نیز از طرف شیرین و با همین شیوه جواب باربد یا همون خسرو را میداده:53::53::53:خدائیش این رومئو و ژولیت بروند ته صف با اون اپراهای نعره دار فقط من وقتی سیما بینای بی همتا میخوند اشک می ریختم و تصور میکردم دو صاحب صدا در مقابل هم مشغول تبادل آواز و ساز و اشعار بودند و قلب خسرو پرویزه که به عشق شیرین تپش داره و شیرین هم اشکی بر گوشه چشم و دلی به عمق دریا داره. عجبا و عجبا و عجبا از این عشق و شور:41: و از موسیقی اصیل ایرانی:41: وقتتون رو نگیرم... باقیشو کپی میکنم... بخونین خیلی باحاله ارادتمند... امیر عباس... بچه تهرانپارس!!:53::53::53::53: |
باربَد
پسرک کانال تلوزیون را عوض کرد. سراغ کانال موزیک رفت. صدا را تا آخر بالا برد. خیره شد. موزیک جدیدی شروع می شد. پسرک عنوان آهنگ را خواند:رجوع کنید به: نكيسا، شيدا، شبدیز خدائیش من از خوندن این ادبیات و تاریخ زیبای ایران هرگز و هرگز سیر نخواهم شد:53::53: زنده باد ایران.... ایران و ایرانیان... تاج و سرور جهانیان:41::41: ارادتمند... امیر عباس انصاری:53::53: |
باربد چهارشنبه ۱۱ آبان ۱۳۸۴ ، شیدا شیدایی فر هنگامی که در تاریخ پرفراز و نشیب موسیقی ایران سیر میکنیم، به افراد مختلفی برخورد میکنیم که تاثیرات عمیقی بر آن گذارده و یا آن را از نابودی حتمی نجات داده اند ولی متاسفانه عده اندکی ایشان را میشناسند. از این دسته افراد میتوان به"باربد" موسیقیدان بی نظیر و مخترع نثر مسجع که در عصر خسروپرویز زندگی میکرده اشاره کرد که آهنگهای زیبا ی او بعد از صدها سال همچنان شنیدنی و جزو گوشه های قابل تامل در موسیقی ایران است، از داستان زندگی وی اخبار چندانی در دست نیست و آنچه در ذیل میخوانید جمع آوری تکه هایی از کتابهای مستند تاریخی با ذکر نشانی آنهاست.جدا عجب انسانهایی بودند این بی پروایان عاشق:2: من که خجالت می کشم جلوی اینان اسم خودم را ایرانی بگذارم.:2: |
اکنون ساعت 09:28 PM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3.5 می باشد. |