علاقهمند به بازي اردوغان در فيلمم هستم
بهمن قبادي كارگردان ايراني كُرد، كشور تركيه را براي فيلم جديد خود انتخاب كرده است. قبادي كه در فيلم جديد خود جوانان و نگرانيهاي آنان را مورد توجه قرار خواهد داد گفت: دوست دارم كه اردوغانِ نخست وزير در فيلم من بازي كند. بهمن قبادي كارگردان ايراني كُرد كه با فيلم ”زماني براي مستي اسبها“ شهرت زيادي كسب كرد، همزمان با افتتاح فيلمِ ديگر خود با نام ”لاكپشتها هم پرواز ميكنند“ به تركيه آمد.
بهمن قبادي كه با اولين فيلم بلند سينمايي خود با عنوان ” زماني براي مستي اسبها“ توانست در سطح جهان مطرح شود، تصميم گرفت كه فيلم جديد خود را در تركيه جلوي دوربين ببرد. قبادي در مصاحبه با ما گفت: دوست دارم كه اردوغانِ نخست وزير در فيلم من بازي كند.
از ديد كودكان
قبادي كه همزمان با اكران فيلم خود ”لاكپشتها هم پرواز ميكنند“ به تركيه آمده است در پي جستجوي راههاي جلب ميانگين مخاطبين و ايجاد فضايي متفكرانه در سينما ميباشد، در فيلم ”لاكپشتها هم پرواز ميكنند“ درد و رنج كُردهايي كه ساليان سال در مرزهاي عراق و تركيه در گير جنگ بودهاند را از نگاه كودكان به تصوير كشيده است. اين فيلم عليرغم اينكه بياندازه احساساتي و داستان نيز دلسوزاننده است، اما قدرت خود را از يك ملودرام بلكه صرفاً از آنچه كه واقعي بوده اقتباس نموده است. قبادي دو هفته پس از سرنگوني صدام با رفتن به شمال عراق از تمامي آن منطقه بازديد كرد و پس از بازگشت به تهران مقدمات كار يك فيلم را مهيا نمود و موقعي كه پس از 5/2 ماه مجدداً به شمال عراق آمد با منظره بسيار اسفباري همچون گذشته روبرو گشت. قبادي با اعلام اينكه تمامي جا و مكان فيلم و بازيگران واقعي هستند افزود: از هليكوپترهاي واقعي استفاده كرديم. بخشي از سربازان آمريكايي را ما به صحنه آورديم. اما بخشي از فيلم مستند ميباشد. براي فيلمبرداري وسائل مورد نياز را از منطقه تحت كنترل بارزاني يعني از كزكوك و اطراف آن حمل كرديم. در اين منطقه تجارت سلاحهاي دست دوم به شكل غير باوري رشد نموده است. بازرگانان ترك و ايراني راكتهاي خالي، گلولههاي توپ و مينهايي را كه اغلب توسط كودكان جمعآوري ميشوند را خريداري نموده و آنها را در ايران و تركيه بازسازي ميكنند و پس از آوردن مجدد آنها به كشور، آنها را به كشورهاي اروپايي ميفروشند. اين اقدامات در محلي نزديك مرز تركيه انجام ميگيرد.
سناريوي من واقعي است
قبادي در فيلم ” لاكپشتها هم پرواز ميكنند“ با نشان دادن كودكان بيسرپرست كُرد كه از طريق جمعآوري مين امرار معاش ميكنند، دليل و ادله شخصي دارد. چون دوران كودكي خود نيز بهمين صورت سپري گشته است.
قبادي ميگويد: داستان فيلم كاملاً واقعيست و بازيگران خردسال فيلم چيزي جز دوران كودكيام نبودهاند، انگار كه همبازيهاي آن روزگارانم هستند. آنهايي كه در ايران و عراق زندگي كردهاند وحشت ناشي از جنگ را تجربه نمودهاند.
قبادي معتقد است مداخله آمريكا عملياتي نيست كه بتواند براي ملت و كُردهاي عراق ايجاد صلح و آرامش و رفاه به ارمغان بياورد.
وي ميگويد : من در فيلم بطور سمبوليك تاكيد داشتم كه جهنم شمال عراق توسط آمريكا به بهشت تبديل نخواهد شد. پيش داوري من از فيلم اين بود كه با وجود آمريكا، كارها از مسير خود خارج خواهد شد. زندگي كودكاني كه در فيلم قبادي ايفاي نقش نمودهاند نيز تغيير كرده است. بطوري كه براي سوران ابراهيم كه در فيلم با نام ستلايت جزو قهرمانان اصلي فيلم بود كاري در تلويزون اربيل درست شده است. وي ميخواهد در آينده كارگردان شود. چشمان نابيناي عبدالرحمان كريم كه در فيلم در نقش ريگا كوچكترين بازيگر بوده است در ايران مورد عمل جراحي قرار گرفت. قبادي با بيان مورد فوق اظهار داشت اين كودك توانست در عراق با چشمان بينا فيلم خود را تماشا كند.
درخواست كمك از نخست وزير
برنامه جديد قبادي كه تصميم بر تهيه آن در تركيه را گرفته است در رابطه با جوانان و دغدغههاي آنها از آينده ميباشد. قبادي ميگويد: كار جديد من در يك منطقه محروم كليد خواهد خورد .
یازده دختر بچه اهل يك روستاي مرزي كه از كمترين امكانات دولتي برخوردار نبودند، نامهاي با عنوان ”در اينجا در حال پير شدن هستيم“ به نخست وزير مينويسند و نخست وزير نيز يكي از مشاوران خود را به منطقه ميفرستد.
محور اصلي فيلم را جريان سفر اين مشاور همراه با مترجم بمنطقه مرزي تشكيل ميدهد. موضوع فيلم يك داستان درام كمدي است. در صورت قبول نخست وزير، خيلي دوست دارم كه ايشان در فيلم در همان نقش نخست وزير ديده شوند. اگر يك كارگردان تُرك در ايران قصد تهيه فيلمي را داشته باشد و به رئيس جمهور ما پيشنهاد بازي دهد 90 در صد مورد قبول قرار خواهد گرفت.
منبع: روزنامه مليت، چاپ تركيه
مصاحبه از: آلين تاشچيان
پنجشنبه 08/02/1384