نمایش پست تنها
قدیمی 02-10-2010
behnam5555 آواتار ها
behnam5555 behnam5555 آنلاین نیست.
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی

سپاسها: : 3,172

3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
behnam5555 به Yahoo ارسال پیام
پیش فرض نیما و لاوێكی كورد ....

نیما و لاوێكی كورد

هێدی

شاعیری به‌نێوبانگی فارس "نیما یوشیج(1895 - 1959)" ده وتووێژێكی دا باسی كوردێک ده‌كا به نێوی "ئه‌نجیری ئازه‌ر".
دیاره ئه‌و كه‌سه‌ی نیما باسی ده‌كا هه‌ر كاک "سه‌دیقی ئه‌نجیری ئازه‌ر"ه كه تێكۆشه‌رێكی زانا و لێهاتووی مه‌هابادیی بوو و به داخه‌وه له ئاكامی سه‌ره‌ڕۆیی ئه‌حمه‌د تۆفیق(عه‌بدوڵڵای ئیسحاقی) دا تێدا چوو.
له‌و وتووێژه‌ی "نیما" ته‌نیا ئه‌و پرسیار و وه‌ڵامه‌م له‌به‌ر ده‌سته كه پێوه‌ندیی به "كاک سه‌دیقی ئه‌نجیری ئازه‌ر"ه‌وه هه‌یه:

- مامۆستا! سه‌باره‌ت به هاوچه‌رخه‌كان و به تایبه‌ت لاوه‌كان چ بڕوایه‌كتان هه‌یه؟

- هاوچه‌رخه‌كانی من نوقمی بوغز و ئێره‌یین.
زۆر لاو ڕێگه‌ی منیان گرته به‌ر.
زۆر لاو نێوی منیان زڕاند.
ته‌وه‌للۆلیی یه‌كێک بوو له‌وان.
شاملوو دێ پشتیوانیی من بۆ فڵان لاو وه‌ربگرێ و ئه‌وه‌ش سووكایه‌تییه‌كی دیكه‌یه

. مێهدی سوهه‌یلی نێوزڕاو ده ڕادیۆ دا به‌رنامه‌ی قۆڕی شێعری نوێی به‌ڕێوه برد!
گه‌مژه‌ترین لاوێكی دیومه، ئه‌و پیرێژنه مرده‌لۆخه‌یه - حه‌میدی شیرازی - بووه.
شه‌هیدیی خۆراسانی زۆر پرسایه.
به‌ڵام یه‌کێک به هۆی شێعره‌كانمه‌وه هه‌ستی به ته‌واوی ده‌رد و ڕه‌نجی من كردووه.
له هه‌موو كه‌س باشتر، ته‌نانه‌ت له ئالی ئه‌حمه‌دیش باشتر.
ئه‌و كه‌سه، لاوێكی كوردی چاره‌ڕه‌شه.
نێوی ئه‌نجیری ئازه‌ره.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
تێبینی :

- به‌داخه‌وه سه‌رچاوه‌‌ی ئه‌م وتووێژه‌م لێ ڕوون نییه هه‌تا ئاماژه‌ی پێ بكه‌م.
هه‌ر ته‌نیا ئه‌و پرسیار و وه‌ڵامه‌م وه‌د‌ست كه‌وتووه.
- وه‌رگێڕدراوه‌ی ئه‌و وتووێژه‌ی "نیما"، هه‌ر له ژێر سه‌ردێڕی "نیما و لاوێكی كورد" دا، له مانگنامه‌ی "په‌یام"ی ژماره21 ی ساڵی 2000 دا، كه له له‌نده‌ن ده‌رده‌چوو، بڵاو بۆته‌وه. ده‌وێدا ژیننامه‌یه‌كی "كاک سه‌دیقی ئه‌نجیری ئازه‌ر"یشم خسبووه سه‌ر وتووێژه‌كه.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
بۆ زانیاریی زیاتر له سه‌ر كاک سه‌دیقی ئه‌نجیری ئازه‌ر بڕوانه ئه‌و سه‌رچاوانه:
- له بیره‌وه‌رییه‌كانم، به‌رگی چواره‌م، كه‌ریمی حیسامی، سوئێد 1990، لاپه‌ڕه 5 تا 11
- ژیان و به‌سه‌رهاتی عه‌بدولڕه‌حمانی زه‌بیحی(مامۆستا عوله‌ما)، عه‌لی كه‌ریمی، سوئێد 1999، لاپه‌ڕه 393 و 394
- چپ در ایران، به روایت اسناد ساواک، جلد اول، مركز بررسی اسناد تاریخی، تهران 1378، لاپه‌ڕه 253------------------------------------------------------------------------------------------------------
ده‌قی فارسیی پرسیار و وه‌ڵامه‌كه‌ی "نیما":

-
استاد! در مورد معاصرین و مخصوصا جوانها چه عقیده‌ای دارید؟

-
معاصرین من غرق در كینه و حسد هستند. بسیار جوانها در پی من آمدند. بسیار جوانها نام مرا خراب كردند. توللی یكی از آنها بود. شاملو می‌آید از من توصیه برای فلان جوان بگیرد و این اهانت دیگر است. مهدی سهیلی معلوم‌الحال برنامه مسخره شعر نو را در رادیو اجرا كرد!
احمق‌تر جوانی كه دیدم، این عجوزه مردنی - حمید شیرازی - بود. شهیدی خراسانی بسیار كنجكاو است. اما یک نفر تمام درد و رنج مرا از روی شعرهای من حس كرده است. بهتر از هر كس، حتی آل احمد. این یک نفر، یک جوان كرد است و پریشان روزگار. اسمش انجیری آذر است.

دل به هیوات لیده دا , لانکی دلی
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی

خالید حسامی( هیدی )
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید