پس از کشف مقادیر زیادی از گاز دیاکسید گوگرد در جو زهره، اخیرا فرضیات متعددی در مورد منشا این حجم از این گاز مطرح شده است. یکی از این فرضیات وجود آتشفشانهای فعال در سطح زهره است. محققان در تلاشند به کمک کاوشگر سریع السیر زهره شواهدی برای بررسی این فرضیه بیابند.
سیارهی زهره احتمالا دارای آتشفشانهای فعالی است که باعث تولید مقادیر زیاد دیاکسید گوگرد در جو این سیاره شدهاند.
در محافل علمی دو نظریه برای توجیه دیاکسید گوگرد موجود کشف شده به وسیلهی کاوشگر «سریع السیر زهره»(Venus Express) مطرحاست. عدهای از دانشمندان عقیده دارند دیاکسید گوگرد موجود، ناشی ازفعالیتهای آتشفشانی اخیر در سطح زهره است. این در حالی است که عدهایدیگر از محققان معتقدند دیاکسید گوگرد یافت شده بقایای فورانهایی قدیمیاست که ممکن است تا 10 میلیون سال قبل رخ داده باشند.
ترکیباتگوگرد مدت زمان زیادی در جو زمین دوام نمیآورند چرا که با پوستهی زمینواکنش میدهند. اما در سطح صخرههای زهره، انجام واکنش نیازمند مدت زمانبیشتری است.
برای مشخص کردن نوع اتمها و مولکولهای موجود در جو زهره،سریع السیر زهره بااستفاده از روشهای طیفنگاری به بررسی چگونگی جذب نور خورشید و ستارگاندر جو زهره پرداخت. نتایج طیفنگاری نشان میدهد که دیاکسید گوگرد بیشتردر طبقات بالایی جو متمرکز است و در لایههای پایینتر به میزان دو سوم ازحجم آن کاسته میشود.
«ژان لوپ برتاکس»(Jean-Loup Bertaux)، یکی از اعضای تیم تحقیقاتیمیگوید:" من به شدت نسبت به فرضیهی آتشفشانها شک دارم. ولی باید اعتراف کنم کهما هنوز چیزی راجع به منشا این حجم زیاد دی اکسید گوگرد در طبقات فوقانیجو زهره نمیدانیم. چرا که در آن ارتفاع دیاکسید گوگرد باید خیلی سریعبه وسیلهی نور خورشید تجزیه شود. همچنین علت تغییرات شدید حجم دیاکسید گوگرددر لایههای مختلف جو نیز هنوز مشخص نیست".
تغییراتحجم دیاکسید گوگرد در لایههای زیرین جو به مراتب کمتر از لایههایفوقانی است. مقدار دی اکسید گوگرد موجود در لایههای زیرین جو به کمک درصدجذب تابش فروسرخ جذب شده مشخص میشود. هرچه میزان جذب بالاتر باشدنشان دهندهی وجود دیاکسید گوگرد بیشتری است.
محققانامیدوارند بتوانند فرضیهی وجود آتشفشانهای فعال در زهره را یا بامشاهدهی گاز و خاکستر خارج شده از دهانهی یک آتشفشان تایید نمایند و یابا یافتن محلهایی در سطح زهره که دیاکسید گوگرد از آنها خارج میشوداین فرضیه را رد کنند. همهی اینها به معنی وظایف جدید و بیشترسریع السیر زهره است.