نمایش پست تنها
قدیمی 04-22-2010
behnam5555 آواتار ها
behnam5555 behnam5555 آنلاین نیست.
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی

سپاسها: : 3,172

3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
behnam5555 به Yahoo ارسال پیام
پیش فرض ڕازی سه‌ربه‌مۆری کتێب‏فرۆشێک ( 3 )

3

ده‌مهه‌ویست حاڵی‎یان که‌م من کوژراوه‌ی نێو ئه‌و وێنه‌یه‌م وا ئه‌وان پێیانه‌ و ئه‌وه‌ ته‌رمی منه‌ که‌ ئه‌وان له‌ قاتڵی ده‌گه‌ڕێن.

ده‌مه‌ویست بیدرکێنم که‌ ئێستا من له‌ جیات یه‌کی دیکه‌ مردووم هه‌رچه‌نده‌ له‌وه‌‏پێش زۆر که‌سم کوشتووه‌ و ساڵه‌هاش‌ ئه‌وه‌ کارم بووه‌‌.
ڕه‌نگبێ ئه‌گه‌ر گوێ‎یان دابامێ زۆر قه‌تڵی پڕگرێی ساڵیانی ڕابردووم بۆ ئاشکرا کردبان که‌ عه‌لاف بوون به‌ شوێن گرێ‏کانیانه‌وه‌.
ده‌ستیان له‌سه‌رم هه‌ڵنه‌ده‌گرت و ته‌نانه‌ت لای ده‌روون‎ناس و دکتۆریشیان بردم.
من هیچم نه‌ده‌کوت.
ماوه‌یه‌کی زۆر کوتیان نه‌خۆش و شێتم. ماوه‌یه‌کی زۆر نه‌یان دواندم و نان و گوویان دامێ. ماوه‌یه‌کی زۆر به‌ شه‌و و به‌ ڕۆژ و به‏نۆبه‌، له‌ کونی ڕایه‌ڵێکه‌وه‌ چاویان تێ‏ده‌بڕیم. له‌ پڕدا وه‌ژوور ده‌که‌وتن و به‌ سێ‏وچوار له‌ دیوه‌که‌دا لێم ده‌گه‌ڕان هه‌ر‏وه‌ک ئه‌وه‌ی نه‌بم و به‌سه‌رم‏دا بازیان ده‌دا. جاری وا بوو به‌ حه‌وتوو نانیان نه‌ده‌دامێ و پاشان ده‌هاتن و ده‌یان کوت له‌ بیرمان چ‏بۆوه‌ لێره‌ی یان وه‌مان‏ده‌زانی مردووی.
من هه‌ر هیچم نه‌ده‌‌کوت.
قه‌رارم کردبوو قسه‌یان له‌ گه‌ڵ نه‌که‌م.
هاتن و هه‌ڵیان‎واسیم. هێلکه‌کانمیان به‌ سیمێکه‌وه‌ کرد و له‌ به‌رقیان دام. نه‌مده‌زانی ئه‌شکه‌نجه‌ ئاوا دڵته‌زێنه‌. به‌ خۆمم کوت هیچیان پێ ناڵێم. هه‌رتک ده‌ستیان به‌ پێچه‌وانه‌ له‌ پشته‌وه‌ ده‌به‌ستمه‌وه‌، قولاپه‌ و بن ‏پێیان به‌ چه‌قۆ هه‌ڵده‌دڕیم و لاقمیان ده‌خسته‌ سه‌تڵێکی خوێ‏وه‌. جارجار لاقمیان ده‌رده‌کێشا ده‌رێ و نینۆخێکیان هه‌ڵده‌که‌ندم. دیسان به‌ سه‌تڵ، خوێ‏یان به‌ برینم‏دا ده‌کرد. وایان ده‌نووشتاندمه‌وه‌ تا بتوانم سیره‌تم بمژم؛ گوێم له‌ شکانی پشتم ده‌بوو. ده‌بێ چ زه‌جرێکم به‌وانه‌ دابێ وا کوشتبوومن.
هه‌زارجاریشم وا لێ‎بکه‌ن، من هیچ نادرکێنم.
ده‌زانم هیچم نه‌کوت ته‌نانه‌ت ئه‌و کاته‌ی کوتک‏یان تێ بڕیم یان گوێ‏یان به‌ دم‏وچاومه‌وه‌ دورییه‌وه‌ یان ده‌رزییه‌ سه‌یرسه‌یره‌کانی ژانیان لێ‎دام و به‌ مه‌ته‌ لایه‌کی مێشکیان کون کردم. به‌ڵام دوای ئه‌وه‌ی دیوه‌که‌یان پڕ کردم له‌ نوور و نه‌یانهێشت منی ئاشقه‌ خه‌ون بخه‌وم، به‌ خۆمم کوت چارم کردرا.
ده‌بێ ئه‌ولاپه‌ڕانه‌م کاتێک ڕه‌ش کردبێته‌وه‌ که‌ پاڕاومه‌ته‌وه‌ بۆ که‌مه‌کێک خه‌و.

به‌سه‌رهاتی من یان ئه‌و که‌سه‌ی له‌ خه‌ونی من‏دا ده‌ژیا:

خوێندنه‌وه‌ دوژمنی بنیاده‌مه‌‌ و مرۆ به‌ره‌و له‌به‌ین چوون ده‌بات. خوێندنه‌وه‌ دوژمنه‌ چونکێ مه‌رگت وه‏ پێش ده‌خات یان گۆڕانێكی ناخافڵ به‌سه‌ر ژیانت‎دا دێنێ. گۆڕانێکی نائاسایی که‌ مێشکت تێکه‌‌ڵ ده‌کات و دنیات ده‌خاته‌ نێو دنیای هه‌زاران که‌سی شێت و دز و مردوو و سواڵکه‌ر و سیاسی و نێرباز‌ و جنده‌ و زانا و شێخ و که‌ر و گا و لۆتی و مه‌ست و نه‌خۆش و بگره‌ کوونیش. حه‌وا ده‌درێیه‌ دنیایه‌کی نه‌ناسراو و سه‌یر ‏و ‏سه‌مه‌ره‌وه‌. ده‌که‌ویه‌ داوی لاپه‌ڕه‌ی کتێبه‌کانه‌وه‌. بیره‌وه‌ریه‌کانت تێکه‌ڵ ده‌بن و تاپۆیان به‌سه‌ردا ده‌کێشرێ. نازانی بۆ خۆتی که‌ وه‌بیر ده‌هێنیه‌وه‌ یان یه‌کی که‌یه‌ که‌ وه‌بیرت ده‌هێنێته‌وه‌. دایمه‌ له‌ سه‌فه‌ر و هات‏و‏نه‌هاتی نێو کتێبه‌کان دای و ورده‌‏ ورده‌ ده‌بییه‌ به‌شێک له‌ لاپه‌ڕه‌کانیان. جاری وایه‌ خۆت ده‌بینییه‌وه‌ که‌ له گێژاوێکی سیاسی یان کۆمه‌ڵایه‌تی دای و که‌ چاو له‌ خۆت ده‌که‌ی زیندانی بیری یه‌کی که‌ی. ئه‌وکه‌سه‌ نی وا ده‌ته‌وێ و بوویه‌تیه‌ ئه‌وکه‌سانه‌ی که‌ ده‌یان خوێنییه‌وه‌ و کاری به‌وه‌ش نییه‌ خوێندنه‌وه‌ی کتێبه‌که‌ت لا خۆشه‌ یان ‏ناخۆش. ورده‌ ورده‌ له‌ گه‌ڕه‌ک و له‌ نێو ئاشنا و دۆست‏دا هه‌ست به‌ نامۆیی ده‌که‌ی و ده‌شبینی که‌ ئه‌وانیش ورده‌ ورده‌ له‌ بیرت ده‌که‌ن. ده‌بییه‌ په‌نابه‌ر و ده‌که‌ویه‌ تاراوگه‌وه‌؛ تاراوگه‌ی ده‌ست‎کردی خۆت.
ده‌مه‌وێ پێتان بڵێم من که‌ مرۆیه‌کی ئاسایی بووم عه‌ینی باب و باپیر و جیرانه‌کانم، به‌ هۆی خوێندنه‌وه‌ی جۆراوجۆره‌وه‌ ئه‌سیری ئه‌و چاره‌نووسه‌ نه‌گبه‌تی‎یه‌م وا ئێستا تێی‎دا ده‌ژیم و خه‌ریکم کورته‌یه‌کی ده‌نووسمه‌وه‌ تا به‌ڵکوو لێم گه‌ڕێن بخه‌وم و ئه‌ی خودا ویستی خه‌ونێکیش ببینم و بڕێنم به‌ گۆڕی بابی ئه‌و سه‌ره‌تانی‎یه‌‏دا و ڕزگار بم. به‌ نووسینی ئه‌و چه‌ن لاپه‌ڕه‌یه‌ وێڕای ده‌ربڕینی بێزاری خۆم له‌ زانین و فێربوون و به‌ تایبه‌ت خوێندنه‌وه‌، داواکاری ئه‌وه‌م هه‌یه‌ به‌ هۆی گۆڕانی مێشک و له‏به‌ین چوونی عه‌قڵم، گوناحم له‌سه‌ر سووک که‌ن و به‌ چاوی عه‌فووه‌وه‌ بمبینن و لێم گه‌ڕێن تا کۆتایی ته‌مه‌نم له‌ سووچێک خه‌ریکی خه‌وتن و خه‌ون بینینی خۆم بم. ده‌ستیش له‌سه‌ر قوڕئانی پیرۆز دا ده‌نێم که‌ کارم به‌ خه‌ون و ژیانی که‌س نه‌بێ.
ساڵه‌هایه‌ ئیدی که‌س من ناناسێ بۆیه‌ ون بوونم شتێکی سه‌یر نابێ و ڕه‌نگبێ هۆی سه‌رسووڕمانی که‌سیش نه‌بێ و ده‌نگۆی به‌ شوێنه‌وه‌ نه‌بێ. من ناپاڕێمه‌وه‌ که‌ نه‌مکوژن به‌ڵکوو ده‌مه‌وێ وه‌ک خۆم- وه‌ک کتێب‏فرۆشێک- چاوم لێ بکردرێ و به‌ سووکم نه‌زانن. من پیاوکوژ نیم و ته‌نیا خه‌و‌بینه‌رێکی سه‌رلێ‏شێواوم. ئیشتیای خه‌ون دیتن منی به‌ره‌و دنیای کوشتن برد و ئه‌وانه‌ی قه‌راره‌ من پێتان بڵێم پێم وایه‌ قه‌تی له‌ که‌س نابیستنه‌وه‌ مه‌گه‌ر ئه‌وه‌ی منی به‌ کوژراوی خستۆته‌ به‌ر ده‌ستی ئێوه‌ و بۆ خۆی له‌ گۆشه‌یه‌ک به‌ خه‌ونی منه‌وه‌ ده‌ژی و من ده‌بێ سه‌ره‌نجام به‌ نه‌خۆشی ئه‌وه‌ بمرم یان له‌سه‌ر ئه‌مری ئێوه‌ بکوژرێم.

دل به هیوات لیده دا , لانکی دلی
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی

خالید حسامی( هیدی )
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید