نمایش پست تنها
قدیمی 04-22-2010
behnam5555 آواتار ها
behnam5555 behnam5555 آنلاین نیست.
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی

سپاسها: : 3,172

3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
behnam5555 به Yahoo ارسال پیام
پیش فرض ڕازی سه‌ربه‌مۆری کتێب‏فرۆشێک ( 4 )

4

من کتێب‏فرۆش بووم و ئاشقی خوێندنه‌وه‌ی ئه‌‌و کتێبانه‌ی ده‌هاتنه‌ به‌ر‏ده‌ستم.‌ به‌ دوای خوێندنه‌وه‌ی چیرۆکێکه‌وه،‌ من فێربووم کایه‌ به‌ خه‌ونه‌کانم وخه‌ونه‌کانی خه‌ڵک بکه‌م. هه‌وه‌ڵه‌کانی زۆر‏جار به‏شوێن ژنی جوان یان که‌سێک که‌ سرنجی ڕاکێشابێتم ده‌که‌وتم. کارم ده‌بووه‌ بیرکردنه‌وه‌ له‌و که‌سه‌ و بۆ ماوه‌یه‌کی زۆرهیچی دیکه‌م نه‌ده‌کرد. بیرم ته‌نانه‌ت له‌ خۆشم نه‌ ده‌کرده‌وه‌. تا ئه‌وه‌ی ورده‌ ورده‌ خه‌و‌نمم تێکه‌ڵ خه‌ونی ده‌کرد. که‌یف‎سازی من بۆ جاری هه‌وه‌ڵ باس ناکردرێ. من فێری کایه‌یه‌ک ببووم که‌ که‌س نه‌ی‎ده‌زانی. من له‌ له‌ش و ڕووحی خه‌ونی ئه‌و که‌سانه‌‏دا ده‌ژیام وا ئیشتیایانم ده‌کرد. ئیشتیای ماڵ و ماشێن و ژن و پاره‌ و خواردن و ئاسووده‌یی و هه‌زار شتی‏تر. ژیانی زۆر که‌سم له‌ خه‌ونه‌کانیانه‌وه‌ کردۆته‌ هی خۆم و هه‌تا له‌ خه‌و ڕاده‌په‌ڕین هی من بوون. زۆر زوو له‌ خه‌ونی ئاسایی مرۆکان ماندوو ده‌بووم. هی وابوو دایمه‌ خه‌ونی به‌ ژنی جوانه‌وه‌ ده‌دی یان به‌ پاره‌وه‌ یان به‌ شتی ئاسایی‏‏تر. جاری وابوو ئیشتیام ده‌کرد وه‌ک خۆم خه‌ون ببینم به‌ڵام خۆمم لێ ون ببوو. جارێکیان که‌وتمه‌ خه‌ونی قاتڵێکه‌وه‌ و تاو‏و‏تۆ و ترسی نێو ژیانیم پێ خۆش بوو. ژیانێکی نائاساییم دۆزیبۆوه‌ و خه‌ونی تایبه‌تیش. به‌ فه‌رمانی ئه‌م‏ و‏ئه‌و له‌ خه‌ونی کابرا‏دا ده‌ستم کرد به‌ کوشتن. ئه‌و هه‌ڵی ده‌بژاردن و من کارم ده‌کرده‌ کارستان. زۆر‏جار بۆ خۆشم له‌و که‌سه‌ ده‌گه‌ڕام که‌ ده‌بوو بیکووژم. وه‌ک میعمارێکم لێ هاتبوو و هه‌ر یه‌کیم به‌ نه‌خشه ‌و پیلانێک ده‌کوشت. قه‌تیش دیار نه‌بووم، تا کابرا گیرا. له‌وه‌ی که‌ سه‌رم له‌و هه‌موو که‌سه‌ کاربه‌ده‌ست‌ و ده‌م وده‌زگایه‌ ده‌شێواند، که‌یفم ده‌کرد. له‌ زۆر فه‌رمانگه‌ سه‌رۆک بووم. به‌ نادیاری واژۆی زۆر حوکمم ده‌کرد‌. ئاره‌زووی زۆر که‌سم ده‌کرده‌‌ خه‌ونی که‌سی دی. دوای ساڵه‌ها، ماندوو بووم و زۆرم حه‌ول دا بگه‌ڕێمه‌وه‌ خه‌ونی خۆم. ئاڵبۆمی وێنه‌ و بیره‌وه‌ری‎یه‌ نووسراوه‌کانمم هێناوه‌ به‌ر ‌ده‌ستم. خوێندمنه‌وه‌ و چاوم تێ‎ ده‌بڕین به‌ڵکوو تێکه‌ڵاو خۆم و خه‌ونه‌کانم ببمه‌وه‌. قه‌ت وا نه‌بووه‌ خه‌ونتان رێی لێ بشێوێ؟ من نه‌متوانی بگه‌ڕێمه‌وه‌ نێو خۆم. ده‌روونم ببووه‌ هی ئه‌و هه‌موو که‌سه‌ی له‌ جیات ئه‌وان خه‌ونم دیبوو. من ئیدی قه‌تم خه‌ونی دڵخوازی خۆم نه‌دی و دایمه‌ بێ ئه‌وه‌ی بمه‌وێ خه‌ونی یه‌کی دیکه‌م ده‌دی و بێ گومان یه‌کی دیکه‌ش ده‌بێ خه‌ونی منی دیبێ. له‌و ئاخرانه‌ی‏دا، زۆرجار خه‌ونی کابرایه‌کی نه‌خۆش به‌ربینگی پێ‏ده‌گرتم؛ که‌چه‌ڵێکی لێو پان.

چلۆن کوژراوم، نازانم. کاتی مردنم ده‌بێ زۆرم حه‌ول دابێ به‌خه‌به‌ر بێم به‌ڵام بێ که‌ڵک بوو بێ گومان. ده‌بێ کاتێک بووبێ که‌ من و خه‌وبینه‌رم هه‌ر دووکمان خه‌وتبێتین‌. خه‌ونی ئه‌و کابرا نه‌خۆشه‌ دابوویه‌ که‌لله‌م و ئێش و ئازاری ڕووحی وه‌ڕه‌زی کردبووم. زۆرم حه‌ول ‏دا لێی هه‌ڵێم، نه‌ده‌کرا. ده‌تکوت کابراش فێری کایه‌که‌ بووه‌. ده‌بێ من خه‌وتبێتم که‌ ئه‌و که‌وتۆته‌‌ خه‌یاڵی خۆکووشتن. بێ گومان ئه‌و کاته‌ی من له‌ ماڵێ خه‌وم هات، ئه‌و له‌ ماڵی خۆیان کوتبووی ماندووم و ڕاکشا بوو. ئه‌و ئێواره‌یه‌ هه‌ستم به‌ دڵ‎ته‌نگی ده‌کرد. ماوه‌یه‌ک بوو جگه‌ له‌ خه‌ونی ئه‌و کابرایه‌ خه‌ونم به‌ هیچی دیکه‌وه‌ نه‌ده‌دی. دوای ئه‌و هه‌موو حه‌وله‌، خه‌ونی من له‌ گه‌ڕانه‌وه‌ بۆ جه‌سته‌م و به‌ هیوای ڕزگاری له‌ ده‌ست خه‌و‌نی دیتران، ڕێگای لێ ‏شێوا بوو. له‌ خه‌ونی منه‌وه‌ چبووه‌ خه‌ونی ئه‌و کابرایه‌وه‌‌. کابرایه‌کی سه‌ر تاشراوی نه‌خۆش که‌ دایمه‌ له‌ بیری خۆکووشتن‏دا بوو و له‌ هاواری شێرپه‌نجه‌دا. ماوه‌یه‌ک بوو وه‌ڕه‌ز بووم و هه‌ستم ده‌کرد ده‌روونم دێشێ. به‌ خۆمم ده‌کوت شێرپه‌نجه‌مه‌. دایمه‌ له‌فکری‏دا بووم به‌ڵام ده‌شمزانی که‌ ئه‌وه‌ نه‌خۆشی من نییه‌. زۆر دکتۆر چووم. دکتۆره‌کان به‌ گشتی به‌ هه‌زار ئازمایش ده‌یان‎سه‌لماند که‌ له‌شم ساغه‌ و نه‌خۆش نیم. به‌ڵام بۆ خۆم ده‌مزانی که‌ زۆر نه‌خۆشم و بیری خۆکوشتن ته‌نگی پێ‏هه‌ڵچنیبووم. زۆر نه‌خۆش بوو کابرای خه‌ونی من. من ئاوقای بیری ئه‌و ببووم و ئه‌و شه‌یدای خه‌یاڵی سه‌ر‏لێ‎شێواویی من. من ئاشقی ژیان بووم و ئه‌و دۆڕاوی ژین. من له‌ بیری نه‌مان و چۆن نه‌بوون‏دا بووم و ئه‌و له‌ بیری ‌مان و چلۆن ‌بوون. ژیانی من له‌ خه‌ونی کابرا‏دا مه‌حکووم بوو بمرێ و کابرا له‌ خه‌ونی من‏دا، حه‌ولی‏ ده‌دا هه‌ر بژی. به‌ڵام سه‌ره‌ڕای هه‌موو ئه‌و قسانه‌ باوه‌ڕ بکه‌ن هێشتا نایناسم!
بۆ جاری ئاخر لێره‌دا ده‌ی‎نووسمه‌وه‌، من ئه‌و کابرایه‌م نه‌کوشتووه‌. من کوژراوه‌م. وه‌ک پێم کوتن ورده‌ ورده‌ هه‌ر خه‌ونی کابرا نه‌بوو که‌ ئاوقام ده‌بوو، ڕواڵه‌ت و خوو و هه‌روه‌ها نه‌خۆشی‎یه‌که‌شی دامانی ده‌گرتم. من نازانم ئه‌و کێ‎یه، به‌ڵام ئه‌گه‌ر وه‌ک منی به‌سه‌رهاتبێ ده‌بێ ئێستا له‌ بیری دزینی خه‌ونی یه‌کی دیکه‌دا بێ. بێ‎گومان قسه‌کانی منی وه‌ک تاوان‎بارێک بیستووه‌ و نووسیوه‌ته‌وه‌ و خوێندۆته‌وه‌ و ده‌زانێ که‌ باسی ئه‌و ده‌که‌م به‌ڵام بۆ خۆی ئاشکرا ناکات، نازانم. چۆن ده‌توانێ له‌ جیات من بژی؟ دایمه‌ به‌ خۆم ده‌ڵێم ئه‌وه‌ نییه‌ تۆش له‌ جیات ئه‌و ده‌ژی؟ نا، جیاوازین. ئه‌و ده‌بێ ئاسووده‌تر بێ له‌ من، چونکێ من له‌ بیری خۆکووشتنی ئه‌ودا بوومه‌ته‌ قاتڵی خۆم و ئه‌و له‌ بیری من‎دا بۆته ‌قاتڵێکی نه‌ناسراو.
ته‌نافه‌که‌ی ده‌بێ کاتێک له‌ ملم هاڵاندبێ که‌ من له‌ بیری خۆکوشتنی ئه‌و دابووم و ئه‌و له‌ جیات من قورس خه‌وتبێ. ئێستا جوان له‌ بیرمه‌ که‌ چوومه‌ سه‌رکورسی‎یه‌ک‌ و چوارپایه‌که‌م تاقی کرده‌وه‌ و گوریسه‌که‌م له‌ ملم توند کرد. له‌ بیریشم دێ ده‌ستێک توند ملمی ده‌گوشی. په‌له‌قاژه‌که‌مم له‌ بیر نییه‌. به‌ڵام ئه‌وم بۆ هه‌وه‌ڵ‎جار دی که‌ دانیشتبوو و چاوی لێ ده‌کردم. ببووه‌ من. ده‌مزانی ده‌ستی یه‌کێک ده‌یه‌وێ بمکوژێ به‌ڵام ده‌ره‌قه‌تی نه‌ده‌هاتم. ئه‌و ببووه‌ خاوه‌نی من و من هیچ ده‌سه‌ڵاتێکم نه‌بوو.
بۆ جاری هه‌زاره‌م ده‌یڵێمه‌وه‌ کابرایه‌کی دیکه‌ هه‌یه‌ که‌ ده‌زانێ من چۆن مردووم و ئێستا خه‌ریکه‌ خه‌ون به‌و پرسیار و وه‌ڵامه‌ی ئێمه‌وه‌ ده‌بینێ. من زیندووم و که‌سیشم نه‌کوشتووه‌ و ئێوه‌ له‌ خۆوه‌ پێتان وایه‌ ئه‌و کابرایه‌ی مردووه‌ ژن و منداڵی بووه‌ و ژن و منداڵه‌که‌شی کوژراون. من بێ ژن و منداڵم.
بۆ ئاخرجار تکا ده‌که‌م ئه‌و ڕووناکی‎یه‌م له‌سه‌ر هه‌ڵگرن و لێم‏ گه‌ڕێن تۆزقاڵێک بخه‌وم به‌ڵکوو خه‌ونم تا خه‌ونی کابرا باڵ بگرێ و بتوانم وێڕای ئه‌وه‌ی خۆم ڕزگار ده‌که‌م، ئه‌و‌ که‌چه‌ڵه‌ گیان ‏ڕزیوه‌ش به‌ سه‌زای خۆی بگه‌یه‌نم و گرێی ئه‌و کوشتنه‌ش بۆ ئێوه‌ بکه‌مه‌وه‌ و تیشکی ڕاستی بخه‌مه‌ سه‌ر ڕووداوه‌که‌.
له‌ چێژی یه‌که‌م خه‌ونێکه‌وه‌ که‌ دزیم، ده‌مزانی شتێکی سه‌یرم به‌ سه‌ردێ یان شتێکی سه‌یر دێته‌ سه‌ر ڕێم.
من ئێستا حه‌وت ساڵه‌‌ له‌ ژوورێکی تایبه‌تی‏دا به‌ تاوانی کوشتنی خۆم و بنه‌ماڵه‌م به‌ کۆت‏ و ‏زنجیره‌وه‌، زیندانیم و هه‌موو شه‌وێ له‌ بیری ئه‌وه‌دام که‌ سه‌ر‏له‌به‌یانی سبحه‌ینێ دیسان ئێعدام ده‌کرێم. ده‌ڵێی که‌س درکاندنه‌کانمی نه‌خوێندۆته‌وه‌ یان له‌ هیچ دادگایه‌ک باسی نه‌کردراوه‌. ئه‌و ژیانه‌ی ئه‌و هه‌موو شانازی‎یه‌م به‌ جیاوازی‎یه‌که‌ی هه‌بوو، بوو به‌ هیچ. زۆرتر له‌وه‌ی له‌ بیرم بێ له‌ ساعه‌ت پێنجی به‌یانی‏دا، له‌ دار دراوم یان تیرباران کراوم یان به‌ گاز خنکێندراوم یان ملم به‌ گیۆتین بڕدراوه‌؛ به‌ڵام هه‌ر زیندووم. زۆر که‌س بۆ سه‌یرکردنی ئه‌و کابرایه‌ی نامرێ دێته‌ ئێره و ده‌یان پرسیاری جۆراوجۆر ده‌کات که‌ چۆنه‌ نامرم و چۆنم خۆم و بنه‌ماڵه‌که‌م کوشتووه‌. ئه‌وان نازانن یان باوه‌ڕ ناکه‌ن که‌ من نه‌ قه‌تم ژن هێناوه‌ نه‌ قه‌ت منداڵم بووه و نه‌ قه‌تم خۆ کوشتووه‌. وه‌ڵامی که‌م پرسیارده‌ده‌مه‌وه‌. که‌سیان نازانێ تا کابرای سه‌ره‌تانی، که‌ خه‌ونی منی دزیوه‌‌ نه‌مرێ، من هه‌ر ده‌ژیم هه‌ر چه‌ن ناتوانم له‌به‌ر ئه‌و تیشکانه‌ که‌ ڕژاندوویانه‌ته‌ سه‌ر‏سه‌رم خه‌ون ببینم.

دل به هیوات لیده دا , لانکی دلی
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی

خالید حسامی( هیدی )
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید