07-06-2010
|
 |
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی 
|
|
سپاسها: : 3,172
3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
|
|
یاشار کمال
یاشار کمال
یاشار کمال (Kemal – Yashar) در سال 1923 در شهر (همیته) ترکیه به دنیا آمد. نام وی به عنوان از نویسنده مشهور و کرد تبار ترکیه در میان خوانندگان ایرانی نامی آشناست.
بیشتر رمانهای یاشار کمال به زبان فارسی ترجمه شده ومقبولیت خاص و عام یافته است.
آثار یاشار کمال اگر چه از متن سرزمین وجغرافیایی محدود و مشخصی برآمدهاند، اما ساختار و محتوایی جهانی دارند.
وی در مراسم دریافت جایزه صلح ناشران و کتابفروشان آلمان در اکتبر 1997 خود را این گونه معرفی میکند: «من مردی اهل هنر، شعر و عاشقی هستم. از زمانی که خودم را با این هنر مشغول کردهام، تمام تلاشم را به کار گرفتهام که آن را به بهترین وجه ممکن انجام دهم. گفتم مردی اهل هنر و شعر وعاشقی هستم نه ادبیات. زیرا قبل از این که نوشتن را شروع کنم، نقال و عاشق بودم.»
17-18 ساله بود که شروع کرد توروس را ده به ده گشتن و همراه آن داستانهای حماسی را نقل کردن، که آنها را به عنوان هنرآموز، از استادان ترانهسرای منطقهی چوگوروا یاد گرفته بود. در کنار این کار نیز، به گردآوری مرثیهها و همچنین اشعار شاعران نامآور مردمی میپرداخت. حضور وی به عنوان عاشق، کار جمعآوری فرهنگ عامیانه را خیلی سادهتر میکرد.
در مرثیهخوانی توسط زنان، اشعاریش راجع به مدح و ستایش و سوگواری و مصیبت،برای بزرگداشت مردگان یا به مناسبت حادثهای غمانگیز ، خوانده میشد. اغلب زنان این مرثیهها که دهان به دهان نقل شدهو به آنها رسیده بود را، مانند مرثیهسرایان حرفهای میخواندند. به دست آوردن این مرثیهها از زنانی که آنها را میخواندند برای هر کسینمیتوانست به سادگی صورت بگیرد ولی آنها با کمال راحتی نزد او میآمدندو مرثیههایی که خواندن آنها برایشان سلیس و روان بود، برایش دیکته میکردند.
در سن 20 سالگی با نوشتن اولین مجموعهی داستانهایش به ادبیات نوشتاریروی آورد. مرثیههایی که شخصاً جمع آوری کرده بود در سال 1943 در یک کتاب کوچک منتشر شد و چند سال بعد یعنی سال 1952 اولین داستان و سال 1953اولین رمانی که نوشتن آن را در سال 1947 آغاز کرده بود، منتشر شدند.
اولین داستانش را به نام داستان کثیف در سال 1947 نوشت.
وی برنده سه جایزه رپرتاژ ، رمان و نمایشنامه گردیده است؛ همچنین نامزد جایزه نوبل ادبیات در سال 1973 نیز بوده است.
از آثار وی می توان لانه های پریان - پیت حلبی - زمین آهن است و آسمان مس - علف همیشه جوان -افسانه کوتاه آقری - قهر دریا - یاغی - تنهایی- اگر ما را بکشند - درختانار روی تپه - ستون خیمه و شاهکار چهارگانه وی "اینجه ممد" (که تا کنون به بیش از 20 زبان منتشر شده و بارها به فیلمدر آمده است) نام برد.
کتابهای مذکور در فاصله زمانی سالهای 1955 تا 1987 نوشته شده است.
یاشار کمال در اکتبر 1997 موفق به دریافت جایزه صلح ناشران و کتابفروشان آلمان شد.
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی
خالید حسامی( هیدی )
|
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید
|
|