جهت پیكان زمان
این مساله كه زمان ممكن است وجود نداشته باشد در میان فیزیكدانان به نام «مساله زمان» شناخته میشود. این مساله ممكن است بزرگترین مساله باشد اما هنوز از پیچیدهترین سوال در مورد زمان فاصله دارد.
«مساله زمان» در رقابت با این واقعیت عجیب در رتبه دوم قرار میگیرد كه قوانین فیزیك توضیح نمیدهند چرا زمان همواره رو به جلو میرود. تمام قوانین فیزیك – چه قوانین نیوتن و اینشتین یا حتی قوانین كوانتوم – با معكوس شدن جهت زمان به همین صورت كنونی باقی خواهند ماند تا جایی كه ما میتوانیم بگوییم، با اینكه زمان یك فرآیند یكسویه است و هرگز معكوس نمیشود، هیچ قانونی آن را محدود نمیكند. یعنی هیچیك از قوانین فیزیك یكسویه بودن جهت زمان را تضمین نمیكنند.
ستلوید، یك متخصص مكانیك كوانتومی از دانشگاه Mit در پاسخ به این سوال كه زمان چیست، میگوید: «این بسیار اسرارآمیز است كه چرا ما یك چنین پیكان زمان واضحی داریم. توضیح معمول برای این مساله آن است كه برای مشخص كردن آنچه در یك سیستم اتفاق میافتد، شما نباید تنها قوانین فیزیكی حاكم بر آن سیستم را معین كنید، بلكه باید بعضی از شرایط اولیه و پایانی آن را نیز مشخص كنید.»
لوید میگوید مادر تمام شرایط اولیه، مهبانگ است. فیزیكدانان باور دارند كه جهان به صورت یك توپ ساده و بسیار فشرده از انرژی آغاز شده است. بهرغم اینكه قوانین فیزیك خود نمیتوانند پیكان زمان را بهوجود آورند، انبساط جهان كه هنوز هم ادامه دارد این كار را انجام میدهد. همانطور كه جهان منبسط میشود، پیچیدهتر و بینظمتر میشود.
افزایش بینظمی (كه فیزیكدانها آن را افزایش آنتروپی مینامند) ناشی از انبساط جهان، ممكن است منشأ آن چیزی باشد كه ما به عنوان رژه روبهجلو و بیوقفه زمان تصور میكنیم.از این دیدگاه، زمان چیزی نیست كه جدا از جهان وجود داشته باشد.
خارج از كیهان هیچ تیكتاك ساعتی وجود ندارد. اكثر ما تمایل داریم به زمان آنگونه كه نیوتن فكر میكرد، فكر كنیم: «زمان مطلق، درست و ریاضی به دلیل ماهیتش به طور یكنواخت و مستقل از هر چیز خارجی، جریان دارد.»
اما همانطور كه اینشتین اثبات كرد، زمان قسمتی از بافت جهان است. برعكس آنچه كه نیوتن باور داشت، ساعتهای معمولی ما چیزی مستقل از جهان را اندازه نمیگیرند.
طبق گفته لوید، در واقع ساعتها اصلا زمان را اندازهگیری نمیكنند. او میگوید: «اخیرا به موسسه ملی استاندارد و تكنولوژی در بولدر رفتم؛ یك آزمایشگاه دولتی كه محل نگهداری ساعت اتمی استاندارد است. من به آنها گفتم ساعتهای شما زمان را بسیار دقیق اندازه میگیرند.
آنها در جواب گفتند، ساعتهای ما زمان را اندازهگیری نمیكنند! من فكر كردم این حرف از سر تواضع است. اما آنها گفتند: نه، تعریف زمان آن چیزی است كه ساعتهای ما اندازهگیری میكنند. این حرف كاملا درست است. آنها زمان استاندارد جهانی را تعریف میكنند. زمان با تعداد تیكهای ساعتهای آنها تعریف میشود.»
فاصله است...
|