11-24-2013
|
 |
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی 
|
|
سپاسها: : 3,172
3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
|
|
زمین لرزه
زمین لرزه
سایت زمین لرزه ی جهانی
این سایت تنها احتمال آماری زمین لرزه ها را اعلام می کند، هیچ پیش بینی خاصی انجام نمی دهد و اگر می بینید که الان ایران را تا ٤٨ ساعت احتمال ٢.٥% داده که زمین لرزه بیاید. همین درصد ٢.٥ که خیلی پایین است اما با این حال طبیعی است چون پس از هر زمین لرزه ای احتمال پس لرزه حتی در حدود کمی پایینتر از قدرت زمین لرزه ی اصلی وجود دارد. اگر به لیست سمت چپ این جدول نگاه کنید دقیقن می بینید که مکان هایی که به تازگی زمین لرزه آمده را داده و دقیقن این مکان ها احتمال بالاتری نسبت به دیگر مکان ها برای زمین لرزه احتمالی دارد. و رفته رفته از زمان زمین لرزه بگذرد و اتفاقی نیفتد این احتمال کاهش می یابد.
(همانگونه که گفتم چون زمین لرزه ی نیامد اکنون که ١٣ ساعت از نشر این مقاله می گذرد عدد احتمال از ٢.٥% به نیم درصد کاهش یافته و ایران را دیگر هشدار نمی دهد)
زمین لرزه های بالای ٩ ریشتر ثبت شده:
١- ١٩٦٠ شیلی ٩.٥ ریشتر
٢- ١٩٦٤ آلاسکا و ٢٠٠٤ سوماترای اندونزی ٩.٢ ریشتر
٣- ١٧٥٥ لیسبون پرتقال و ٢٠١١ ژاپن ٩ ریشتر
* زمین لرزه حاصل از آتشفشان توبا در اندونزی حدود ٧٠ هزار سال پیش ثبت علمی نشده تنها بنا به شواهد زمین شناسی اندازه گیری شده و ٩.١٥ ریشتر احتمال داده شده.
زمین لرزه های بین ٨.٥ تا ٩ ریشتر ثبت شده:
٤- ٢٠١٠ شیلی ٨.٨ ریشتر
٥- زمین لرزه حاصل از فوران آتشفشانی ١٨٨٣ کراکاتوا اندونزی ٨.٧٥ ریشتر
٦- ٢٠٠٥ سوماترا ٨.٧ ریشتر
٧- ٢٠١٢ سوماترا ٨.٦ ریشتر
٨- ٢٠٠٧ سوماترا ٨.٥ ریشتر
زمین لرزه های بالای ٨ تا ٨.٥ ریشتر:
٩- ١٩٦١ آزمایش بمب هیدروژنی تزار، ٨.٣٥ ریشتر
١٠- ١٩٨٥ مکزیکوسیتی در کزیک ٨.١ ریشتر
١١- ١٩٠٥ کانگرا هیمالیای هند، ١٩٠٦ و ١٨٩٤ سن فرانسیسکو امریکا، ٢٠٠٧ پرو، ١٩٤٩ کویین چارلت کانادا، ١٨٩١ مینو اواری ژاپن و زمین لرزه ی ٢٠٠٨ شیچوان چین با ٨ ریشتر
سیاهه زمین لرزه های ایران:
١- بزرگترین زمین لرزه ی ثبت شده در طول تاریخ ایران به سال ٢٣٥ خورشیدی بوده است که در شهر دامغان اتفاق افتاده و می گویند حدود ٧.٩ ریشتر بوده.
٢- قویترین زمین لرزه ی ثبت شده ی علمی در ایران همین زمین لرزه ی خاش و زمین لرزه ی طبس شهریور ٥٧ بوده است که ٧.٨ ریشتر بوده اند. عمق زمین لرزه طبس کم حدود ١٥ کیلومتر و مدت زمان لرزه طولانی ١٠ تا ٢٠ ثانیه بوده برای همین تلفات آن با اینکه در کویر بود زیاد بود و حدود ١٥٠٠٠ کشته بجا گذاشت.
٣- زمین لرزه ٤٢١ هجری تبریز با ٧.٦ ریشتر
٤- زلزله ١٣٦٩ منجیل ٧.٤ ریشتر
٥- زمین لرزه های قائن - بیرجند ١٣٧٦، فردوس خراسان جنوبی ١٣٤٧ و بروجرد ١٢٧٨ هم با ٧.٣ ریشتر رتبه پنجم را دارند.
همانطور که می بینید ایران منطقه ی زلزله خیزی هست، اما زلزله ی بالای ٨ ریشتر نداشته و البته امیدواریم هیچگاه نداشته باشد.
مقاله ی روزنامه ی قانون دارای اشتباه هایی هست و کمی سخنانش غیر علمی است:
١- پدر ژئوفیزیک ایران آقای دکتر بهرام عکاشه نیست، بلکه بنیانگذار آن زنده یاد استاد حسين كشی افشار است که سال ١٣٣٦ خورشیدی این موسسه را بنیان گذارده اند. آقای عکاشه از سال ١٣٤٨ به این موسسه آمده یعنی ١٢ سال پس از آغاز کار این موسسه و تازه در سال ١٣٦٤ به رتبه ی استادی رسیده اند! پس آقای عکاشه پدر این رشته نیست.
٢- اگر میان دو زمین لرزه یک گسل فاصله بیفتد انرژی ذخیره شده زیاد می شود و مثلا لرزه ی ٥ ریشتری ٦ ریشتری تبدیل می شود یا بجای ٦ ریشتری ٧ ریشتری می شود. اما این یک قانون نیست. چون ممکن است کلا منطقه انرژی خود را تخلیه کند و فعالیت زمین شناسی کمتری داشته باشد.
٣- ایشان به ١٠ زلزله ی حدود ٧.٧ اشاره می کند که من چنین چیزی را در هیچ جای مستندات علمی ندیدم. قوی ترین زمین لرزه ی همه ی تهران زمین لرزه ی بویین زهرا در سال ١٣٤١ خورشیدی بوده که قدرت آن ٧.١ ریشتر بوده
٤- محاسبه ی شخصی ایشان که دوره ی تهران را ١٥٠ سال اعلام کرده فکر نکنم درست باشد و اگر هم درست باشد بویین زهرا که سال ٤١ بوده یعنی حدود سال ١٤٥٠ تا ١٥٠٠ باید منتظر زمین لرزه در تهران و همه بود که این هم محاسبه ای غلط است و همانطور که گفتم علمی نیست، تنها حدس است. می تواند همین فردا اتفاق بیفتد، می تواند سال ١٦٠٠ باشد
٥- نکته ی درستی که گفته اند توانمندی گسل است که ایشان درست گفته گسل های تهران بخاطر پیری گسل توان بالای ٧.٣ ریشتر ندارند.
٦- ایشان می گوید روزانه ٥ زمین لرزه نامحسوس اتفاق می افتد، خوب همین زمین لرزه ها اندکی انرژی گسل را تخلیه می کنند. البته منظور دل خوشی دادن نیست و من کاملا سخن ایشان را رد نمی کنم و حتی اینکه فردی مسئول بیاید کمی نمک داستان را هم زیاد کند از سویی استقبال می کنم، چراکه شاید برخی را از خواب خرگوشی بیدار کند.
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی
خالید حسامی( هیدی )
|
|
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید
|
|