موضوع: طومار تاریخ
نمایش پست تنها
قدیمی 04-09-2015
behnam5555 آواتار ها
behnam5555 behnam5555 آنلاین نیست.
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی

سپاسها: : 3,172

3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
behnam5555 به Yahoo ارسال پیام

دانستنی های شاهنامه

1- پدر حکیم بزرگ طوس از طبقه دهقانان (دهقان نه به معنای کشاورز در واقع دهگان به معنی کسی که ده را نگه داری میکند چون کدخدا) طوس بود. مردی دلیر و فرزانه شجاع و اهل معرفت

2-حکیم طوس کودکی و نوجوانی را به کسب علوم زمان خود پرداخته و در جوانی به شعر روی آورده است

3- فردوسی زمانی که کتاب خود را به دربار سلطان محمود غزنوی میبرد با بی مهری او روبه رو میشود،چرا که سلطان محمود جز جنگ و خون ریزی چیزی نمیشناسد و بی بهره از هنر و دانش است او به فردوسی میگوید: (کتاب تو هیچ نیست مگر حدیث رستم پهلوان و در سپاه من هزاران مرد چو رستم هست))

فردوسی-این دهقان زاده دلیر-هم پاسخ میدهد:

جهان آفرین چون جهان آفرید دلیری چو رستم نیامد پدید

آنگاه راه خود را میگیرد و میرود.سلطان محمود غزنوی وقتی به اشتباه خود پی میبرد که فردوسی در گذشته است

4- شاهنامه در 60000 بیت سروده شده.

5-فردوسی برای به نظم آوردن شاهنامه از کتاب((خوتای نامک)) بهره جسته است

توضیح: (خوتای نامک در برگیرنده افسانه های ایران باستان بود که در عهد یزد گرد سوم پادشاه ساسانی گردآوری شد. بعدها در زمان ساسانیان این کتاب به قارسی دری ترجمه و بخشهایی نیز به آن افزودند و این کتاب به((شاهنامه ابومنصوری)) شهرت یافت))

6-((دقیقی)) شاعر جوان و خوش ذوق در عهد سامانیان میزیست و اولین کسی بود که تصمیم گرفت کتاب شاهنامه ابو منصوری را به نظم آورد. امام او بیش از 1000 بیت نگفته بود که مرگ امانش نداد.فردوسی پس از شنیدن خبر مرگ ((دقیقی)) کار اورا پی گرفت و آن را به سامان رساند

7-نام شاهنامه در اصل ((خداینامه)) بوده است ولی در متن خود شاهنامه به نامهای ((داستانهای کهن))،((نام باستان)) و .... یاد شده، اما بطور خاص آن را شاهنامه نامیده اند

8-فردوسی بزرگ،که در راه نگاشتن شاهنامه همه چیز و همه کس خود را از دست داده بود در سال 411 هجری قمری جان به جان آفرین تسلیم کرد

ولی نامش برای همیشه زنده ماند:

نمیرم از این پس که من زنده ام که تخم سخن را پراکنده ام

برگرفته از کتاب داستان های شاهنامه جلد 1 نوشته استاد بهرام ضرغامی با گلچین و گزینش بصورت دانستنی

دل به هیوات لیده دا , لانکی دلی
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی

خالید حسامی( هیدی )
جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید