داروي ضد استرس
مطالعات متعدد در اين زمينه حاكي از آن است كه محبت اثرات مثبتي برتوليد سروتونين در مغز دارد. سروتونين، ناقل شيميايي است كه احساسات را متعادل كرده و كمبود آن موجب اضطراب، تشويش و افسردگي مي شود. نقش اكثر داروهاي ضد استرس اين است كه به طور شيميايي موجب تحريك و توليد سروتونين مي شوند تا علائم اندوه و دلتنگي را فرونشانند. دكتر وين دير روانشناس و مولف كتاب " قدرت نيت" خاطر نشان مي كند كه عمل نيك هر چند ساده، نه تنها در فرد نيكوكار بلكه در شخص ذي نفع نيز موجب تحريك و توليد سروتونين مي شود. نكته جالب تر آن است كه همين پديده در مغز اطرافيان و افرادي كه شاهد عمل نيك هستند نيز روي مي دهد. زماني كه نيكي مي كنيد در حقيقت در حق خودتان خوبي مي كنيد. محبت و از خودگذشتگي موجب آرامش ذهن و مايه خشنودي است. زماني كه خود را نسبت به ديگران، با محبت، خيرخواه و دست و دلباز نشان مي دهيد، لذت خاصي به شما دست مي دهد. اين در حالي است كه لذت و خوشي موجب كاهش ترشح كورتيزول- يكي از هورمون هاي استرس- مي شود. از اين گذشته، به همين دليل است كه هانس سلي متخصص غدد و پيشگام در شرح پديده استرس، نيكي كردن را سفارش كرده و از آن به "از خودگذشتگي خودخواهانه " ياد مي كند. به عبارتي ديگر، براي آنكه احساس خوبي داشته باشيد، عمل نيك انجام دهيد.
ولی از خویش جز گَردی به دامانی نمی بینم
چه بر ما رفته است ای عمر؟ ای یاقوت بی قیمت!
که غیر از مرگ، گردن بند ارزانی نمی بینم
زمین از دلبران خالی است یا من چشم ودل سیرم؟
که می گردم ولی زلف پریشانی نمی بینم
خدایا عشق درمانی به غیر از مرگ می خواهد
که من می میرم از این درد و درمانی نمی بینم
استاد فاضل نظری
|