سوال : يك مطلب مهم ديگر در اين چرخه و معادلات مربوط به آن كاستن از منابع است --- كاهش مقدار زباله جامد كه ابتدا به ساكن در جامعه شما ايجاد ميشود. بنظر شما دولت های محلی تا چه ميزان موفق بوده اند اين فاكتور از كل چرخه را مورد توجه قرار دهند؟
بچلدر آدامز : بايد بگويم كم تا متوسط. اين شاخص بسختی به شمارش و اندازه گيری تن ميدهد. ضمنا از آن اقلاميست كه فروشش به مردم و اقناع آنها مشكل است چون لازم است كه مردم مدل زيست و طرز زندگی شان را عوض كنند، كه يكی از دشوارترين كارهاست.
برخی پيشرفتها از طريق سياست خريدهای سبز بدست آمده. دولت های محلی كالاهای قابل بازيافت را ميخرند تا سهم خود را از عرضه نيازهايشان تامين كرده باشند، و ضمنا به تحريك و جنبش بازار هم كمك كرده باشند.
لوزانو : كاهش منبع يكی از اهداف دشوار برای دسترسی است، لكن در عين حال بسيار مهم نيز هست. در كار ما شعار اصلی عبارت است از " ساده كن يا كاهش بده، سپس دوباره استفاده كن، و عاقبت بازيافت كن." اين موضوع بقدری مهم است كه ما كارمان را با ساده كردن و فعاليت های كاهش دهنده آغاز كرده ايم. استفاده مجدد از كاغذ برای مثال يكی از اين اقدامات است. چرا اغلب ادارات و سازمانها تنها بر يك روی كاغذ تايپ ميكنند يا مينويسند؛ آيا اين اسراف نيست؟ اين يعنی 50 در صد را هدر دادن، چرا؟
شركتها ميتوانند كارهای ساده ای انجام دهند تا به اين اهداف برسند. ما يك بررسی و حساب رسی با بنگاه نيسان آمريكای شمالی در كارسون را در زمانی آغاز كرديم كه آنها آماده ميشدند يك سری ماشين كپی جديد بخرند. ما پيشنهاد داديم كه دستگاه های پلی كپی را طوری برنامه ريزی كنيم كه حالت معمول اتوماتيك آن روی در روی كاغذ بجای يك رو باشد و اگر كسی روی تنها يك رو كپی ميخواست ميبايست زحمت بيشتر متحمل ميشد، دستگاه را از حالت معمول و نرمال خارج ميكرد، زحمتی اضافی ميكشيد و سپس تكمه ای را فشار ميداد. ناگهان نيسان ديد هزينه 50000$ اش برای كاغذ به نصف تقليل يافت و به 25000$ رسيد. ضمنا آنچه را هم دور ميريختند --- چه بصورت بازيافتی و چه بصورت آشغال و دور ريز --- آنهم به نصف تقليل پيدا كرد.
ولی از خویش جز گَردی به دامانی نمی بینم
چه بر ما رفته است ای عمر؟ ای یاقوت بی قیمت!
که غیر از مرگ، گردن بند ارزانی نمی بینم
زمین از دلبران خالی است یا من چشم ودل سیرم؟
که می گردم ولی زلف پریشانی نمی بینم
خدایا عشق درمانی به غیر از مرگ می خواهد
که من می میرم از این درد و درمانی نمی بینم
استاد فاضل نظری
|