حمامها
حمام كردشت
اين حمام يكي از زيبا ترين حمام هاي آذربايجان است كه با معماري اصيل سنتي در روستاي كردشت از توابع جلفا و در كنار رود ارس قرار دارد.اين حمام كه در ميان باغ بزرگي ساخته شده،داراي يك هشتي به صورت هشت ضلعي به ابعاد 3/5 در 3/5 و به ارتفاع 4/3 متر است.يكي از اضلاع به در ورودي و ديگري راه ورود به رخت كن يا سر بينه است.سر بينه حمام نيز هشت ضلعي به اضلاع 3/5 متر و ارتفاع 8 /5 متر است و گنبد بزرگ آن بر روي جرزها و هشت ستون سنگي هشت بر استوار شده است.همه ستون ها داراي سر ستون هاي سنگي مقرنس هستند كه به وسيله ملات سرب مذاب به ستون ها وصل شده اند. گنبد سر بينه داراي كار بندي هاي جالب مزين به آهك بري هاي زيبا است.سكو هاي رختكن با طاق ضربي پوشيده و در زير آن كفش كن هايي تعبيه گرديده است.گرم خانه فضايي است كه از چهار ستون سنگي هشت بر و دو حوض بزرگ مستطيل شكل و اتاقي با گنبد قير اندود تشكيل شده است.نور داخل سر بينه و گرم خانه به وسيله روزني كه نوك گنبد قرار دارد تامين مي شود و گويا بر روي آن روزنه ها سنگ هاي مرمر نازك و ظريفي نصب بود كه نور آفتاب از آن نفوذ مي كرد و داخل حمام را به صورت يك نواخت روشن و شستشو كنندگان را از نگاه نامحرمان حفظ مي نمود.حمام كردشت بخش هاي ديگري نيز دارد كه بسيار ديدني و قابل مطالعه است.اين حمام در زمان عباس ميرزا نايب السلطنه فتحعلي شاه هنگام جنگ دوم ايران و روس ساخته شد،ولي شيوه معماري آن شباهت بسيار به حمام هاي دوره صفوي دارد.
ولی از خویش جز گَردی به دامانی نمی بینم
چه بر ما رفته است ای عمر؟ ای یاقوت بی قیمت!
که غیر از مرگ، گردن بند ارزانی نمی بینم
زمین از دلبران خالی است یا من چشم ودل سیرم؟
که می گردم ولی زلف پریشانی نمی بینم
خدایا عشق درمانی به غیر از مرگ می خواهد
که من می میرم از این درد و درمانی نمی بینم
استاد فاضل نظری
|