نگاهي به ساختار و کارکرد ماوس در کامپيوتر
ساختار و کارکرد ماوس
مهم ترين هدف هر نوع ماوس تبديل حرکت دست به سيگنال هايي است که کامپيوتر قادر به درک و استفاده از آن باشد. ماوس هاي مکانيکي از اجزاي متعددي تشکيل شده است و هر کدام وظيفه يي خاص را انجام مي دهند تا در نهايت بتواند به هدف گفته شده دست يابد. اين وظايف در پنج مرحله اصلي انجام مي شود.
1- يک گوي درون ماوس قرار دارد که سطح زير ماوس را لمس مي کند و زماني که ماوس حرکت مي کند، اين گوي مي چرخد.
2- دو غلتک با گوي در تماس است و حرکت گوي را لمس مي کند. يکي از اين غلتک ها حرکت در جهت چپ و راست (x) و ديگري حرکت در راستاي بالا و پايين (y) را تشخيص مي دهد. اين دو غلتک نسبت به يکديگر زاويه 90 درجه دارند و مي توانند حرکت در دو راستاي عمود بر هم را تشخيص دهند. زماني که ماوس حرکت مي کند و گوي درون آن مي چرخد، يک يا هر دو غلتک نيز حرکت مي کنند.
3- هر غلتک به يک ميله يا محور وصل است که با چرخيدن خود، يک ديسک يا صفحه متصل به خود را نيز مي چرخاند. زماني که غلتک مي چرخد ميله مربوط به آن نيز به همراه صفحه متصل به آن مي چرخد.
4- در يک طرف ديسک يک Led زيرقرمز و در طرف ديگر آن يک حسگر زيرقرمز وجود دارد. سوراخ هاي موجود روي صفحه، نور Led را قطع و وصل مي کند و به اين ترتيب حسگر زيرقرمز، پالس هاي نور را مشاهده مي کند. تعداد پالس ها نشان دهنده سرعت ماوس و مسافت طي شده توسط ماوس است.
5- يک پردازشگر پالس ها را مي خواند و پس از تبديل به اطلاعات ديجيتال از طريق کابل (يا در ماوس هاي جديد با استفاده از سيستم بيسيم) به کامپيوتر ارسال مي کند.
ماوس نوري
از اواخر سال 1999 و همزمان با رشد فناوري، ماوس هاي نوري عرضه شد و امروزه استفاده از ماوس هاي نوري بسيار رايج است. طرز کار ماوس هاي نوري با ماوس هاي مکانيکي از اساس تفاوت دارد. ماوس نوري يک دوربين کوچک دارد که 1500 تصوير در ثانيه مي گيرد. ماوس داراي يک Led قرمز است که نور را به حسگر مي فرستد. حسگر فوق تصويرها را براي تجزيه و تحليل در اختيار پردازنده سيگنال قرار مي دهد. پردازنده سيگنال طرح هاي موجود در تصويرها را تشخيص مي دهد و با مقايسه هر تصوير با تصوير قبلي به چگونگي تغيير طرح ها پي مي برد. پردازنده سيگنال با بررسي دامنه تغييرات در يک رشته از تصوير ها، ميزان، سرعت و جهت حرکت ماوس را تشخيص مي دهد و سپس اين اطلاعات را به کامپيوتر مي فرستد.
ماوس هاي نوري نسبت به ماوس هاي مکانيکي مزيت هاي بسياري دارد که از جمله آنها مي توان به موارد زير اشاره کرد؛
- قطعات مکانيکي ندارد و در نتيجه احتمال خرابي کمتر است.
- گرد و غبار تاثيري در کار ماوس ندارد.
- دقت آن بيشتر و پاسخ هاي آن سريع تر است.
- به ماوس پد نياز ندارد و در هر سطحي کار مي کند.
__________________
زمستان نیز رفت اما بهارانی نمی بینم
بر این تکرارِ در تکرار پایانی نمی بینم
به دنبال خودم چون گردبادی خسته می گردم
ولی از خویش جز گَردی به دامانی نمی بینم
چه بر ما رفته است ای عمر؟ ای یاقوت بی قیمت!
که غیر از مرگ، گردن بند ارزانی نمی بینم
زمین از دلبران خالی است یا من چشم ودل سیرم؟
که می گردم ولی زلف پریشانی نمی بینم
خدایا عشق درمانی به غیر از مرگ می خواهد
که من می میرم از این درد و درمانی نمی بینم
استاد فاضل نظری
|