بدلیجات وبیماریهای پوستی
درماتیت اگزما درماتیت یکی از انواع حساسیتهای پوستی است که روی سطوح بیرونی پوست بروز میکند و به صورت دانههای قرمز آبدار و ترشحدار است.درماتیت بهصورت حساسیت به گیاهان مواد دارویی و حساسیت به نور نمایان میشود. از میان گیاهان زیادی که توانایی ایجاد درماتیت تماسی را دارند، گل پامچال یکی از بیشترین موارد را شامل میشود. به دنبال تماس با برگهای این گیاه، جوشهایی که خارش شدیدی دارند در انگشتان و مچ دست پدید میآید.
گل داوودی هم به صورت خفیفتر همین حالت را ایجاد میکند. تاولهای شدیدی که در نقاط روباز بدن در کشاورزان و افرادی که به هنگام تفریح روی علفهای هرزی میخوابند دیده میشود نیز از جمله این حساسیتها هستند. در برخی از افراد هم حساسیت پوستی در تماس با نور به وجود میآید. در واقع این افراد در تماس با برخی مواد وقتی در برابر نور قرار بگیرند، حساسیتشان بروز میکند. این نوع حساسیتها بیشتر فصلی است و مشهورترین این مواد که در تماس با نور ایجاد حساسیت (التهاب و گاهی لک) میکنند، عبارتند از رژ لب، روغن ترنج، عطرها و گروهی از داروها.دکتر شهدی در مورد اگزما یادآور میشود: اگزما گاهی به صورت اکتسابی و یا سرشتی در افراد به وجود میآید ، اما معمولاً عامل تحریکی و آلرژیکی توأمان در آن نقش دارند. باید توجه داشت گاهی برخی از بیماران حتی نسبت به برخی داروهای معالج اگزما هم حساسیت دارند و مصرف آنها باعث تشدید بیماری آنها میشود. در این موارد باید نوع دارو را تغییر داد».کهیر تماسی هم یکی دیگر از انواع حساسیتهای پوستی است که تفاوت عمده آن با اگزما در سطح حساسیت است.
در کهیر حساسیت نسبت به ماده آلرژی در طبقات زیرین پوست ایجاد میشود. حداقل تماس با مواد حساسیتزا در حساسیتهای پوستی ممکن است نواحی مختلفی از بدن دچار این عارضه شوند و معمولاً حساسیت نسبت به مواد گوناگون را میتوان با توجه به طرح اختصاصی ناحیه درگیر مشخص کرد. بهطور مثال اگر حساسیت پوستی در زیر بغل ایجاد شود، احتمالاً ناشی از تماس با لباس، زیرپوش و یا اسپریهای برطرفکننده بوی عرق است و اگر در مچ و یا کف پا بروز کند، ناشی از تماس با جوراب، کفش و چکمه پلاستیکی، خاک، گرد و غبار و گیاهان است.
ولی از خویش جز گَردی به دامانی نمی بینم
چه بر ما رفته است ای عمر؟ ای یاقوت بی قیمت!
که غیر از مرگ، گردن بند ارزانی نمی بینم
زمین از دلبران خالی است یا من چشم ودل سیرم؟
که می گردم ولی زلف پریشانی نمی بینم
خدایا عشق درمانی به غیر از مرگ می خواهد
که من می میرم از این درد و درمانی نمی بینم
استاد فاضل نظری
|