10-17-2009
|
 |
ناظر و مدیر ادبیات  
|
|
سپاسها: : 432
2,947 سپاس در 858 نوشته ایشان در یکماه اخیر
|
|
شرح عرفانیِ غزلیات حافظ
ذکرِ دوست
;«دوش در حلقه ما قصه گیسوی تو بود
;تا دل شب سخن از سلسله موی تو بود»
خطاب با محبوب حقیقی نموده میگوید که دیشب در حلقه و مجمع ما گروه هواخواهان و محبان، قصه و ذکر درازی و طولانی طریق طلب تو بود. تا نصف شب سخن و بیان درازی و طولانی طریق تو در میان یاران بود.
ناوکِ مژگان
;«دل که از ناوک مژگان تو در خون میگشت
;باز مشتاق کمانخانه ابروی تو بود»
خطاب با محبوب نموده میگوید که دل من که از ناوک حجاب از رؤیت تو در خون میگشت و میغلطید باز مشتاق کمال تو که مورث خرابی و استهلاک دل است بود؛ زیرا که صیدی که قریب به صیاد میشود، زخم خوب میخورد که مراد محب است.
پیام دوست
;«هم عفو الله که صبا از تو پیامی آورد
;ورنه در کس نرسیدیم که از کوی تو بود»
خطاب با محمود بینیاز نموده میگوید که مگر هم عفو کنی و گوارا سازی بر ما ای رب العالمین! این نعمت عظیم که صبا از تو پیامی آورد و ما را بدان زنده ساخت؛ و الاّ به تلاش و سعی خود در خدمت هیچ کس نرسیدیم که از روشناسان و محرمان کوی تو بود.
اهل سعادت
;«من سرگشته هم از اهل سعادت بودم
;دام را هم شکن طرّه هندوی تو بود»
میگوید با محبوب که قبل از وجود خارجی در مقام واحدیت و وطن اصلی، من سرگشته و حیران هم از اهل سعادت بودم که با تو همدم بودم. دام راه و مانع من از آن دولت دلخواه، مشکلات قیود و احکام کثرات ظلمانی و راهزن شد که ما را از آن راحت ابدی کشیده. محبوس کلفت سرمدی نمود.
شور عشق
;«عالم از شور و شر عشق خبر هیچ نداشت
;فتنهانگیز جهان غمزه جادوی تو بود»
چون محب شیرازی را به سبب زخم خوردن ناوک جدایی، از مبدأ اصلی و در خون طپیدن از آن ناوک، اضطراب و قَلَق ناتمام دامنگیر شده است، لاجرم گستاخانه التماس به جناب محبوب مستطاب مینماید که عالم در حین نابود از شور و شر عشق آسوده بود و هیچ خبر از این دردسر نداشت. فتنهانگیز جهان، تجلی حسن دلربای تو بود.
آرزوی حافظ
;«به وفای تو که بر تربت حافظ بگذر
;کز جهان میشد و در آرزوی روی تو بود»
یعنی ای محبوب! تو را قسم است به وفاداری تو ـ که به هر فردی از افراد موجودات شامل است ـ که بر تربت حافظ تجلی فرما. زیرا که حافظ از جهان میرفت و در آرزوی مشاهده وجه تو بود.
اگر در حین حیات میسر نشد. الحال هم وقت وقت است. «گر به دستم میدهی زلف دو تا وقتست وقت».
.hawzah.

جای تبلیغات شما اینجا خالیست با ما تماس بگیرید
|
|