![]() |
ضرب المثل های فقط کرمانشاهی
ضرب المثل های فقط کرمانشاهی 46.نه کــــُـــنه نزیک وه آوان |
اعتراف سخت
من الان این تاپیک رو دیدم .. اومدم اعتراف کنم یک اعتراف سخت _:2: من خیلی از فرهنگ کردی و کرمانشاه دور شدم :rolleyes:تازه با خوندن مطالب هم مشکل دارم ... برای خودم متاسفم _:2:
به دوستان حسودیم شد :65: |
عالی بود مهرگان امشب وقتم کمه اگه بچه ها جنازه ش رو ننداختن سعی میکنم فردا لششه برات بنازم .
|
ضرب المثلهای فقط کرمانشاهی
ضرب المثل های فقط کرمانشاهی 46.نه کــــُـــنه نزیک وه آوان معادل فارسیش: پارسال دوست امسال آشنا گرسنه ی خدا از کسی سیر نمیشه از کوچیکتر اشتباه از بزرگتر بخشش اینارم بلد نیستم با سر و صدا کردن که باران نمیاد اینم بلد نیستم دزد از تاریکی شب نمیترسه |
ضرب المثل های کرمانشاهی
جواب ضرب المثل هایی که خودم گفتم رو بگم اول
42- وه خت ئه مروو میمی بمروو وه خت شین داوه ران میمی باوه ران یعنی اینکه زمانی که وقت برداشت ئه مروو (گلابی) به یاد میمی (عمه یا خاله ) نیستیم اما وقت غم و غصه و مرگ ومیر و شین کردن به یادشون هستیم و میریم دنبالشون یعنی اینکه در زمان شادی به فکر دیگران نیستیم اما در زمان غم و غصه به یادشون هستیم 43- ئوسا علی ئاوا شار بیو الان ته تر و مه تر ویران بیو این هم میگه که قبلا که علی آباد شهر بود اوضاعش خوبه نبود حالا که همه جاش ویران شده و نظمش بهم خورده دیگه نباید انتظار اوضاع خوب رو داشت بیشتر در مورد کسانی یا کاری میگن که در حالت عادی وضعیت مناسبی نداره چه برسه به وقتی که مشکلی براش پیش بیاد دستت درد نکنه مهرگان گیان برای ضرب المثل های که گذاشتی من فعلا نظر نمیدم تا آدمین بیاد حسابشان رو برسه |
فرهنگ و زبان غنی کردی - ضرب المثلهای ارزشمند و قدیمی زبان کردی
بسیار سپاسگزارم از تمامی دوستان من ضرب المثلهای خوبی بلد هستم اما هیچ وقت مثل شما خوب یادم نمیاد که بنویسمش
دستتون درد نکنه . ضرل المثلهای زیر رو که مهرگان گرامی نوشته بود اکثرشون رو خودشون و رزیتا خانم گرامی درست جواب داده اند منم چندتاشو اگه بلد باشم میگم . نقل قول:
56. مال و مال خاون حرامه (درست ترش اینه : مال له خاون مال حرامه) ضرب المثل چراغی که به خانه رواست به مسجد حرامه رو در نظر بگیرید این ضرب المثل در نقد شرایطیه که در اون "مال و خاون مال حرامه" گفته شده یعنی درست نیست که مال از صاحب مال منع شده باشد چراغی که مال خونه س دیگه نباید مسجد باشه مال متعلق با صاحب ماله چرا به ایشان حرامش کرده اید ؟ این ضرب المثل شماره 56 رو هم به خاطر نقد میگن یه بار اعتراضی داره ... مرسی مهبا خانم بابت ضرب المثلت این قسمت برام جالبه : نقل قول:
58 ) اتر و متر یک له یک بدتر (یعنی این از اون بدتر اون از این بدتر ) یا ضرب المثل مشابه میگیم 59 ) ایه خاسه کاک الیاسه ! یعنی مثل ما گفتیم کاک الیاس بهتره حالا میبینیم این از همه بدتره ولی اینکه خود اتر و متر چی هستند نمیدونم چیه کسی میدونه ؟ |
ضرب المثل های فقط کرمانشاهی
ضرب المثل های فقط کرمانشاهی میگن : هه لگرن خنجر، لیم ده ن چپ و راس ![/INDENT]دوستدار خاله رزیتا هم هستیم :);)[/INDENT] این مهبا رو اینجوری نگاه نکنید منالیل ! اینقده ضرب المثل بلده که نگو ! ادمین ضرب المثل 59 شما، بنظرم لحن گفتنش مهمه ! ضرب المثل جالبی بود |
ضرب المثل هاي كرمانشاهي
كره مهرگان تركاندي ها دمت گرم خويشكه:cool:
جان خودم ضرب المثل گير آوردم آخرشه ها:d 61:قوم ژن چمچه بژن قوم ريش و دوره بنيش! :21::d |
ضرب المثل های فقط کرمانشاهی - ضرب المثل های کرمانشاهی
ارادتمندم آناهیتا گیان :) مه خو به پای تو نمیرسم استاد :) |
ضرب المثل های کرمانشاهی
سلام نمیدونم این چندمین باره که میام اینجا پست بزارم ولی نمیشد یا نقل
قول نمیگرفت یا هرچی می نوشتم می پرید یا برق می رفت یه جورایی طلسم شده بود دیگه یادم رفته چی می خواستم بگم نقل قول:
خوبشان ممنون من هم نمیدونم اتر و متر چی هستن از مادرم هم پرسیدم گفت ما هم از همون اول همینطوری بهمون گفتن و دقیقا هویت مشخصی ندارن نقل قول:
دوس دارم و دوس دارم با این زبان حرف بزنم ، بخوانم و بنویسم آخه از قدیم گفتن :له فز له فز ئربه فارسی شه که ره ترکی هنه ره کوردی گه وهه ره 60. مال مور، وه شه و نمی ویرانه این هم یعنی اینکه کسی که ضعیفه در حادثه کوچکی ممکنه زندگیش بر باد فنا بره و نتونه مقاومت کنه نقل قول:
دستت درد نکنه آناهیتا گیان بر ضرب المثلت آخرشه 61:قوم ژن چمچه بژن قوم ريش و دوره بنيش! برای وقتی استفاده میشه که زن به فامیل های خودش بیشتر اهمیت میده تا بستگان همسرش بیشتر توی مراسم ها و مهمانی ها قوم ریش هم همون فامیل های شوهر میشه نقل قول:
حتما اصلش کردی بوده :d 62. داشتم داشتم حساو نیه ! درم درم حساوه ! آدم باید به چیزهای که داره دلخوش باشه نه چیزهای که قبلا داشته و حالا نداره یا چیزهایی که قراره در آینده داشته باشه مادرم همیشه میگه در قدیم یه زنی برادرش می میره اون هم براش مور میاره یعنی مدیحه سرایی میکنه و میگه وه فدای قالی ییل کاشاند بام و فدای مجمع ییل ناو دیوه خاند بام یه زنی بهش میگه خوه یشکه براگد یانه داشت زنه میگه نه قرار بیو بسینید ;) ******************************* این هم ضرب المثل امروز من که خیلی خیلی دوسش دارم 63-هه رکه وه ته مه ی خالوو مموه زمسان بی نانو تاوسان بی دوه |
ضرب المثل هاي كردي كرمانشاهي
|
يه مثلي هست كه ميگن:
"ك ره ي كلاشي چو مه لوچك ده راري" معني تحت الفظي: ك ره(كشيدن كفش روي زمين) كفشش چشم گنجشك رو در مياره كنايه از كسي كه خيلي شلخته هست |
نقل قول:
خواهش عزیزم وای چنی بده دوچوکی کردن بین خانواده زن با خانواده همسرش اره کلمه ریش هم برای سجعش گفتن خیلی جالبه که قدیمی ها اینقدر رعایت میکردن نقل قول:
و انسان در مرحله اول خودش تا اون جایی که میتونه کاراش رو انجام بده و از کسی انتظاری نداشته باشه نقل قول:
کنایه با ضرب المثل فرق داره و خودش یک بخش جدا در فرهنگ و زبان کردی هست من از قبل و چند وقت پیش تعدادی از کنایات رایج در کرمانشاه را جمع آوری کردم و می خواستم در این تالار قرار بدم و حالا دیگه تصمیم گرفتم در همین تاپیک هر چند وقت یکبار تعدادی از اونها رو قرار بدم البته با کمک بقیه دوستان عزیز کنایات رایج رو قرار میدیم بدون ذکر شماره تا از ضرب المثل ها غافل نشیم الان فقط تعریف کنایه که من در مقدمه یکی پژوهش های دانشگاهیم نوشتم رو اینجا میزارم کنایات کُردی کنایه سخنان رمز و اشاره و جکمات و جملات غیر صریح را گویند که معنی مخصوص و مورد خاص دارد و غیر از معنی حقیقی آن است و آن در جایی است که نخواهد سخن صریح گویند. در میان هر گروه و هر قومی در برخوردها و تعاملهایی که بینشان پیش می آید معمولا از کلمات و جملات قصار علیه همدیگر استفاده می کنند که دارای معنی عمیق می باشد . هر مجموعه فرهنگی بتدریج شکل گرفته و جای خود را در محاورات روزانه مردم باز کرده است . کیفیت و چگونگی آن برخاسته از ارزشهای اجتماعی و اخلاقی پذیرفته شده می باشد و معمولا معانی غیر صحیح آنها گاهی اوقات موجب سوء تفاهم می شود . در میان مردم کُرد کرمانشاه کنایات به وفور مورد استفاده قرار می گرفته و قرار می گیرد که البته بعضی از آنها فراموش شدن و به نسل جدید نرسیدن و از آنها بی اطلاع هستن و بیشتر از کنایاتی استفاده میکنند که در سطح کشور متداول هستن و از طریق رسانه ها به آنها رسیده است |
کنایات کُردی - کنایه در زبان کردی - گا سور خانعلی
نقل قول:
کره کلا به صدای کشیده شدن هر چیزی روی زمین میتونه اطلاق بشه نقل قول:
گا سور خانالی (گاو سرخ رنگ خان علی ) کنایه از ادمهاییه که واسه خودشون که ارجح تر هستند کاری انجام نمیدن اما واسه دیگران و غریبه ها همه کار میکنند کوزه گر از کوزه شکسته آب میخوره و چراغی که به خانه رواست به مسجد حرامه هر سه در یکباره هستند خان علی گاو سرخ رنگی داشته که همیشه شخم زمینهای دیگران رو به خوبی انجام میداده اما وقت شخم زمین خودش همیشه شیت میشده ! کار نمیکرده جفتک مینداخته اذیت میکرده و خلاصه .... |
خرکه عروسیه چه وقت او کیشاینه//چه عروسی بو چه عروسی نو مه هر او کیشم. [ کنایه کسی که در هر شرایطی فکر بدبختیشه]
|
گمشده جان درستش اينه شما اونو با فارسي در آميختي...
آدم فضول(دونقطه)خرگه سووره چه وقت او كيشانه خرگه (دونقطه) ار سوره و ار چمره مه هر اوكيشم... يعني چه شادي و چه شيون من كارم اب كشيدنه!! |
:)درسته. چمره یعنی شیون وعزا؟
|
آره از همون چمري مياد (آواي عزا)
ايروزا پول و په رو شده يكي!!! |
64:"كُر خاص مال اراي چيه! ،كُر گن مال اراي چيه!"
يعني اينكه پسر خوب چه نيازي به مال و اموال پدر داره چون خودش ميتونه بدست بياره و پسر بد هم مال و اموال پدر دردي ازش درمان نميكنه چون اونا رو به فنا خواهد داد! |
"بيمسه قورواغگه ار ايوشم قور خو آو چوده دمم ارنيوشم هناسم قطع بود!"
كنايه از كسي كه نميدونه چكار بايد بكنه اگه صداش درمياد يه مشكل داره اگرم صداش در نمياد باز يه مشكل داره! |
نقل قول:
ار نقرنم قرناو بوم(خفه میشم) ار قرنم بد ناو بوم کنایه از کسیه که تو یه مشکلی گیر کرده و نمیتانه تحملش کنه و خفه میشه اگرم حرفی بزنه و اعتراض بکنه بدنام میشه |
66.سوغات نوه سوغات ناره
یعنی حرف نبر حرفم نیار (فضولی نکن) |
نقل قول:
یه ضرب المثل مشابه هست که البته در مورد یک کلمه ش کمی شک دارم : مل.یکه بیخویت اتکوژی , نیخویت اتخوات . (مل = پرنده ای . پرنده ایست که اگر او را بخوری تورا خواهد کشت (سمی) و اگر نه او تو را خواهد کشت ! ) مثل بازی رولت روسی ! . |
67.کوچک و جای خوی سنگینه
|
هرکه تانست بگه ای منظورش چیزه؟
68. خولکد( kholked) گنم(gandom) بو / ناند جو بو |
نقل قول:
بله درسته دوتاش یی مصیبته |
اینو هی الان مامانم بشم گفت فوری آمدم بنویسمش تا یادم نرفته
69. کورم(korem-pesaram) کورانی کردهه 7سال شووانی(chopani) کردهه پویلی خرج دزورانی(dazorani-namzadi) کردهه |
یه جوانمردی بررسی کنه ببینه چیزی جا نذاشته باشیم معنی نکرده باشیم .
مرسی لاوین . نقل قول:
نقل قول:
میگه حتی اگر سفره رنگینی نداری بگذار لااقل تعارف و دعوت کردنت رنگین و گرم باشه (درسته ؟ ) نقل قول:
مادرم میگفت : ماله کان بر و پشت کاکه کورشم کللللی کشت ! (ماله کان به ر و پشت کاکه ... که لی کوشت) البته این خیلی خلاصه ش بود بیشتره ! یعنی همسایه های عقبی و جلویی و ... بیاین جمع شید ببینید که کوروش جانم از شکار بز کوهی برگشته .... خیلی کوچولو بودم دقیق یادم نیست ... کلا همسایه ها رو جمع کردن انگاری زیاد در اشعار ما مورد توجه قرار گرفته : کرگه ل براگه ل هاوسای ده.ور و پشت آ ایوم به شایه.د او کچه منی کوشت (پسرا برادرا همسایه ها شما بیاید و ببینید و شهادت دهید که ان عشق ان دختر مرا کشت ) مال شمام خیلی قشنگ بود به مادر جانتان بفرمایید به پسر جانشان بفرمایند پیشتر کسانی این کار رو کرده بودند و جز خسران نصیبی نداشته : میگن اسبت رفیقِ روزِ جنگه مو میگویم از او بهتر تفنگه سوارِ بی تفنگ قدرت نداره سوار وقتی تفنگ داره سواره تفنگِ دسته نقره ام رو فروختم برایِ یارم قَبای تِرمه دوختم فِرستادم برایش پس فرستاد تفنگ دسته نقره ام داد و بیداد، داد و بیداد (ناظری . کنسرت اساتید موسیقی ایران ) (نسخه خلاصه ترش در اهنگ کوروش یغمایی هم هست ) |
بله کاملا درست گفتین یعنی روی خوش داشته باش حتی اگه سفره ات رنگین نیست.
متاسفانه پسر جانشان همین کارو کردن که الان مادر جانم اینو یادش افتاده ...... منظور از 67 هم که واضحه یعنی هرچقدر سنگین و با وقار تر رفتار کنی بهتره |
هی وای من چه مادر شوهر و چه خواهر شوهری خدا به عروستون داده یا برعکس :d
سلام و عرض صبح به خیر خدمت مادر گرامیتان . میگن وه.وی اسمش با خودشه :p . تنها شعری که الان یادم میاد که ووی (عروس ) توش باشه قسمتی از یه شعر کودکانه بود : حاجی لق لق مار هات مار گلنگ دار هات ووی و بن دار هات ....... چند تا ووی دیگه هم بچه ها توی سایت نوشتند. |
نه داداش کوروش او کاری به ما نداشته باشه ما کاری بشش نداریم البته اگه اونم کاری داشته باشه بازم ما کاری نداریم (پینکیووووووو)
مامانمم سلام میرسانه یی چپکی هم زد رو سرم و گفت بگر بتوپ دی وی ناو امتحانیله سرگرمی جدید گیر هاوردیه؟{B Adabi} |
70-گلیج (golej) پمه خسو - سر عروس شکند. 71-اقره باوو بچو تا گر قربت نچو. 72-برا و پشت برا بو - مر قضا ولای خدا بو. |
73.بچوه ولاته کس کس نناسه/تاریف خود بکه پر یی کراسه
بچه ها کجایین پس چرا جواب ضرب المثلها رو نمیدین؟ |
گمان مه کم فلانی دوچرخه گیش برانی
|
نك نا اوميد رنج بي ور!=داغونواغون له له!
|
ضرب المثل های کردی کرمانشاهی
|
لطفا یکی از بچه ها لیستی از ضرب المثلهایی که هنوز جواب ندادیم و جا مانده ارائه کنه .
نقل قول:
یعنی مثلا خونه ی عمه ت دیگه اینقدر زیاد زیاد نرو که دیگه قدر و قربتی برات قائل نباشند اینقدر جایی برو که قدر و ارزش و احترامت حفظ بمونه و بی ارزش نشی ... ضرب المثل بسیار غنی و مهمیه و ما همیشه به کار میبریم . نقل قول:
نقل قول:
میگه برو جایی تعریف خودت رو بکن که کسی نشناسه تو رو نه پیش ما که میدانیم کی هستی و چی هستی برو به ولایتی که کسی کسی رو نشناسه انجا کلی (پر یک پیرهن ! ) از خودت تعریف کن . نقل قول:
نمیدونم ضرب المثل هست یا 10 پونزده سال پیش توی یه مجموعه طنز صدا و سیمای کرمانشاه این "گمان نیکم فلانی " باب شد به هر حال منظور اینه که نه فلانی باورم نیست حتی بتونی یه دوچرخه هم برونی چه برسه به این همه لاف که میزنی به نظر میرسه خیلی خوب میشه اینو در تکمیل ضرب امثل قبلی به کار گرفت . نقل قول:
همون که علی گفت ... یعنی نهایت بدبختی و بیچارگی .... (رنج بی ور یعنی رنجی که بی بهره مند ماند - کوس کفتی هم نشان از نهایت بدبختی داره در جنگهای قدیم اگر کوس {طبل بزرگ جنگی} از بالا میفتاد و دیگه اون رو نمیزدند باقی مانده سپاه میفهمید که شکست خورده اند و دشمن تا عمق نیروهای خودی که کسی که کوس میزده و نقاره میزده نفوذ کرده و این یعنی شکست .... ) |
|
خووودا خو به وضوححح دیاره اشتپپپپا مکنی ! هی از او 3 تایی که با 70 شروع میشه م 70ه خوب بلد نبودم جواب ندادم کی جوابش داده ؟
مفهوم شماره 70 مشخصه اما گلیج نمیدونم یعنی چی منظور اینه که حتی یه تیکه گلوله ای از جنس پنبه هم اگر مادر شوهر بندازه واسه عروس سرش رو میشکونه . |
|
اکنون ساعت 08:25 PM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3.5 می باشد. |