بازگشت   پی سی سیتی > ادب فرهنگ و تاریخ > شعر و ادبیات > زبان ادب و فرهنگ کردی

زبان ادب و فرهنگ کردی مسائل مربوط به زبان و ادبیات و فرهنگ کردی از قبیل شعر داستان نوشته نقد بیوگرافی و .... kurdish culture

ابزارهای موضوع نحوه نمایش
Prev پست قبلی   پست بعدی Next
قدیمی 02-29-2012
behnam5555 آواتار ها
behnam5555 behnam5555 آنلاین نیست.
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی

سپاسها: : 3,172

3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
behnam5555 به Yahoo ارسال پیام
پیش فرض سه ید كامیل ئیمامی(ئاوات)

سه ید كامیل ئیمامی(ئاوات) 1989-1903

سه ید كامیلی ئیمامی، كوری سه ید عه بدولحه كیم، كوری سه ید عه بدولكه ریم، سالی 1282ی هه تاوی، له گوندی « زه مبیل » له دایك بوو. بنه ماله ی شیخانی زه مبیل له كونه وه ریبه رایه تی دوو ته ریقه تی نه قشبه ندی و قادری‌یان له ناوچه ی موكریاندا به ده ست بووه .
سالی 1912 له هه مان گوند پیی‌نایه خویندن و به دابی ئه و سه رده م گه لیك شار و گوندی به دوای زانستدا پشكنی. خویندنه وه ی دیوانی شاعیرانی كورد و فارسی له زووه وه ده ست پیكرد و زوربه ی شیعره كانیانی له به ر بوو. پیبه پیی گه شه كردن و په ره ئه ستاندنی زه وقی ئه ده بی، بیری نه ته وه یی له میشكیدا پتر ریشه ی داده كوتا و ره گاژوی ده كرد. هه لبه سته كانی، چ له بواری بیری نه ته وه ییدا، و چ له پیاهه لدانی سروشتی جوان و رازاوه ی زید و ولآته كه ی، به دوور له چاوی سیخوران و به كریگیراوانی دیكتاتور، ده ست به ده ست ده گه ران و به په روشه وه ده خوینرانه وه .

به لآم ده نگی بلندی ئاوات و بلیسه ی به رزی ئاگری ئه وین، شتیك نه بوون كه به سانایی بشاردرینه وه . به ته واوی كه وته ژیر چاوه دیریی پولیس و ته نگی پآهه لچنرا و به ندیخانه كانی بوكان و سه قز و ورمآ و مه هابادیشی بینی. ئیدی نه خوی و نه شیعره كانی قنیات و ئاسووده یی‌یان نه ما. له و ماوه یه دا به شیكی زور له شیعره كانی به هوی شاردنه وه و له كه لین و قوژبن حه شاردان، فه وتان و رووناكییان نه دیته وه . ئه و بار و دوخه ناله باره و ئه و تاریكییه خه سته ی كه به هوی دیكتاتورییه وه به سه ر ولآتی كورده واریدا ته پیبوو، هه ستی ناسك و قه ریحه ی زولآلی « ئاوات » ی به ره و شیعری سیاسی و به ربه ره كانیی كومه لآیه تی و زمانی ره مز برد. به لآم سه ره رای ئه وه ، ئه و كاته ی شاعیر بو ماوه یه كی كورت خو له كیشه كومه لآیه تییه كان ده دزیته وه و قورقوشمی بابه ته ناشیعرییه كان له باله ناسكه كانی په پووله ی هه لبه ست دوور ده خاته وه ، په ریی شیعر له ژیر تان‌وپوی تارای خه یالیكی شاعیرانه دا دینیته سه ر شانو. سه ره نجام، ئه و دله گه رمه و ئه و جه سته ماندووه له روژی یه كشه ممو، 5ی خه رمانانی 1368ی هه تاوی، ریكه وتی 27ی ئووتی 1989 سارد بوونه وه و له گورستانی گوندی زه نبیل نیژران. دیوانی ئاوات، به هه ولی ماموستا سه ید نه جمه ددینی ئه نیسی، سالی 1986 له تاران چاپ‌كرا.

من ده لیم : شاری دلم باغ و گولستانه ، كه چی
عه قل ئه لآ: نا، قه سه به ی شورشی مه ستانه نه چی

من ده لیم : نوخته یی ئه و ره وزه نی ئیمانه ده چم
ئه و ده لآ : نا، ره شه جآ راوگه یی شه یتانه نه چی

من ده لیم : مه سكه ن و ئارامگه یی جانانه ، ده چم
ئه و ده لآ : سه ربه سه ری تیكچووه ، ویرانه ، نه چی

من ده لیم : جیگه یی هه ر شیت و جنوونانه ده چم
ئه و ده لآ : نا، زه ده یی په نجه یی په ریانه ، نه چی

من ده لیم : مه ركه زی ئه سراری حه ریفانه ، ده چم
ئه و ده لآ : جآته مه عی چاوی حه سوودانه ، نه چی

من ده لیم: وه ختی خه ته ر مه ئمه ن و قه لغانه ، ده چم
ئه و ده لآ : كون‌كونه ، جیگه ی سه ره په یكانه ، نه چی

له و هه موو چوون و نه چوونه سه ری سوورماكامیل
من ده لیم : جوانه بچم، ئه و ده لآ وا جوانه نه چی

عصرارتباطات مهاباد

دل به هیوات لیده دا , لانکی دلی
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی

خالید حسامی( هیدی )
کاربران زیر از behnam5555 به خاطر پست مفیدش تشکر کرده اند :

کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)

ابزارهای موضوع
نحوه نمایش