بازگشت   پی سی سیتی > ادب فرهنگ و تاریخ > شعر و ادبیات > زبان ادب و فرهنگ کردی

زبان ادب و فرهنگ کردی مسائل مربوط به زبان و ادبیات و فرهنگ کردی از قبیل شعر داستان نوشته نقد بیوگرافی و .... kurdish culture

پاسخ

ابزارهای موضوع نحوه نمایش
قدیمی 07-17-2011
behnam5555 آواتار ها
behnam5555 behnam5555 آنلاین نیست.
مدیر تاریخ و بخش فرهنگ و ادب کردی

سپاسها: : 3,172

3,713 سپاس در 2,008 نوشته ایشان در یکماه اخیر
behnam5555 به Yahoo ارسال پیام

پاس

سلێمان دڵسۆز

كه‌ جارناجارێك شۆفیر پاسه‌كه‌ی شل ده‌كرده‌وه‌ و ڕایده‌گرت، هه‌ندێ له‌ نه‌فه‌ره‌كان داده‌به‌زین و هه‌ندێكی تر سوار ده‌بوون.
من داهێزاو و ماندوو له‌ سه‌ر كورسییه‌كه‌ پان ببوومه‌وه‌. له‌ برسان خه‌ونوچكه‌ ده‌یبردمه‌وه‌ و له‌ په‌ستا باوێشكم ده‌دان.
شۆفیری پاسه‌كه‌ هه‌ر كه‌ دوور و نزیكی چوارڕێیی و مه‌یدانه‌كانی نێو شار ده‌بوو له‌ نێو ئاوێنه‌كه‌دا به‌ ده‌نگی به‌رز ناوی مه‌یدانێكی ده‌برد:
ـ ئینقلاب؟
هه‌موو جارێ ده‌نگێگی نێر له‌ پشت سه‌رمه‌وه‌ وه‌ڵامی ده‌دایه‌وه‌:
ـ دابه‌زین هه‌یه‌.
چه‌ند جارێ ئه‌و ده‌نگه‌م بیست و نه‌مدی بۆخۆی دابه‌زێ. ئه‌وه‌ به‌ لامه‌وه‌ سه‌رنجڕاكێش بوو به‌ڵام تاقه‌تم نه‌بوو ئاوڕ بده‌مه‌وه‌ و له‌ ناو ئه‌و هه‌موو سه‌ر و سیما جیاوازانه‌دا له‌ پێ­وشوێنی ده‌نگێكی گڕ و ناخۆش بگه‌ڕێم كه‌ هیچ دیار نه‌بوو بۆچی ئه‌وه‌نده‌ له‌ جیاتی نه‌فه‌ره‌كانی دی وه‌ ده‌نگ دێ. من هه‌میشه‌ خه‌یاڵم پێ له‌ كرده‌وه‌ ئاسانتره‌، بۆیه‌ به‌ خه‌یاڵ هێنامه‌ پێش چاوی خۆم: پیاوێكی به‌ساڵداچووی ڕه‌شتاڵه‌ی زیت، پێده‌چوو كاتێ گوێی له‌ ده‌نگی شۆفیره‌كه‌ ده‌بێ، چاوێك به‌ خه‌ڵكه‌كه‌دا بگێڕێ و هه‌ر كه‌ بزانێ یه‌كێك قوونه‌جووڵه‌ی دابه‌زینیه‌تی ئه‌و خێرا بڵێ: "دابه‌زین هه‌یه‌."
شوفێره‌كه‌ هه‌یكه‌لی چوارشانه‌ی خۆی هاویشتبووه‌ سه‌ر فه‌رمان و ده‌گه‌ڵ هه‌ر سووڕانه‌وه‌یه‌ك­ به‌ فیزێكه‌وه‌ خۆی باده‌دا:
ـ جه‌مهووری؟
ده‌نگه‌ بۆڕه‌كه‌ی پشت سه‌رم گوتی:
ـ دابه‌زین هه‌یه‌.
چه‌ند كه‌س، هێشتا پاسه‌كه‌ ته‌واو نه‌وه‌ستابوو، خۆیان فڕێ دا خواره‌وه‌ و چه‌ند كه‌سی تر سه‌ركه‌وتن.
ئه‌رێ ئه‌و پاسه‌ له‌ كه‌یه‌وه‌ وه‌ڕێ كه‌وتبوو؟ من له‌و خه‌و و بێدارییه‌ی خۆم­دا له‌وه‌ ده‌چوو له‌ بیرم كردبێ كه‌ی سوار بوومه‌ و شوێنی دابه‌زینم كوێیه‌. تارمایی ئه‌و عاله‌مه‌ به‌ به‌ر چاومدا ده‌هاتن و ده‌چوون. من هیچ هه‌ستێكم نه‌بوو. نه‌ سه‌رمام بوو نه‌ گه‌رما، نه‌ خه‌مبار نه‌ دڵخۆش، نه‌ تووڕه‌ نه‌ ترساو، وه‌ك له‌ نێو شه‌پۆلی بۆشایی­دا مه‌له‌ بكه‌م وا بوو. ته‌نیا ئه‌وه‌ نه‌بێ كه‌ شتێك وه‌ك ئازاری برسیه‌تی له‌ هه‌ناوم­دا ده‌یلرفاند.
له‌ پڕ به‌ ده‌نگی شۆفیره‌كه‌ ڕاچه‌نیم:
ـ ئازادی!!
مچوڕكێك به‌ مۆغه‌ره‌ی پشتم­دا وه‌ سه‌ر كه‌وت و كه‌لله‌ی سه‌رم پڕ بوو له‌ هیچ. هه‌رچی هێز و وزه‌ی هه‌مبوو خڕم كرده‌وه‌ ناو باسكه‌كانم و تاقه‌تم دایه‌ ئه‌ملاو ئه‌ولای كورسیه‌كه‌م، به‌ڵام هه‌رچی كردم نه‌متوانی له‌ جێگای خۆم هه‌ستم.
كابرایه‌كی ڕه‌شتاڵه‌ی سمێڵ­بابڕ لێم هاته‌ پێش. له‌ نووكی پێمه‌وه‌ تا ته‌وقی سه‌ر تێی­ڕوانیم. ئینجا شانی گرتم و چه‌ند جار ڕایته‌كاند. كه‌مێك ڕاما، پاشان به‌ ده‌نگێكی یه‌كجار گڕ گوتی:
ـ انالله‌واناالیه‌راجعون.

خه‌رمانانی 1377

دل به هیوات لیده دا , لانکی دلی
تو له وه رزی یادی مه ن دا , سه رچلی

خالید حسامی( هیدی )
پاسخ

کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)