بازگشت   پی سی سیتی > ادب فرهنگ و تاریخ > فرهنگ و تاریخ > فرهنگ

فرهنگ تمام مباحث مربوط به فرهنگ در این بخش

پاسخ

ابزارهای موضوع نحوه نمایش
قدیمی 10-24-2009
رزیتا آواتار ها
رزیتا رزیتا آنلاین نیست.
مسئول و ناظر ارشد-مدیر بخش خانه داری

سپاسها: : 9,677

9,666 سپاس در 4,139 نوشته ایشان در یکماه اخیر
پیش فرض امیرالمؤمنین، لقب اختصاصی امام علی علیه السلام

امیرالمؤمنین، لقب اختصاصی امام علی علیه السلام

عبدالله بن عباس می گوید:« روزی با رسول خدا در یکی از کوچه های مدینه می رفتیم که علی ابن ابی طالب از راه رسید و به رسول خدا این گونه سلام کرد:« السلام علیک یا رسول الله و رحمه الله و برکاته » (سلام بر تو ای رسول خدا، و رحمت و برکات خدا بر تو باد.)
پیامبر نیز در پاسخ فرمود:« و علیک السلام یا امیرالمومنین » (و بر تو سلام باد ای امیرالمؤمنین.)
از لقبی که رسول خدا به علی بن ابی طالب داد، تعجب کردم و به پیامبر گفتم:« ای رسول خدا، آنچه درباره پسرعمویم، علی، گفتی، از روی محبت و دوستی شخصی با او بود یا لقبی از ناحیه خداوند؟»
رسول خدا فرمود:« نه، به خدا سوگند، آنچه درباره علی گفتم، با چشم خودم دیده ام.»
پرسیدم:« ای رسول خدا چه دیدید؟»
پیامبر فرمود:« در شب معراج به هر دری از درهای بهشت نظر می‌کردم، روی آن نوشته شده بود: علی بن ابیطالب از هفتاد هزار سال پیش از خلقت آدم امیرالمؤمنین بوده است.»

منابع:
  • بحارالانوار، ج 37، ص 339، حدیث 81

امام علی علیه السلام و لقب امیرالمؤمنین

روایات شیعه دلالت دارد بر اینکه لقب «امیرالمؤمنین» مخصوص علی بن ابیطالب علیه السلام است و بر هیچ کس جز او اطلاق نمی‌شود. (مگر در حال ضرورت و تقیّه.) این لقب حتی بر سایر ائمه و امام زمان علیه السلام نیز نبا
ید اطلاق شود.
خود رسول خدا صلّی الله و علیه و آله و سلّم این لقب را به امام علی داد و اولین کسانی که موظف شدند علی علیه السلام را با این لقب خطاب کنند، ابوبکر و عمر بودند.

به دنبال خودم چون گردبادی خسته می گردم
ولی از خویش جز گَردی به دامانی نمی بینم

چه بر ما رفته است ای عمر؟ ای یاقوت بی قیمت!
که غیر از مرگ، گردن بند ارزانی نمی بینم

زمین از دلبران خالی است یا من چشم ودل سیرم؟
که می گردم ولی زلف پریشانی نمی بینم

خدایا عشق درمانی به غیر از مرگ می خواهد
که من می میرم از این درد و درمانی نمی بینم

استاد فاضل نظری
قدیمی 10-24-2009
رزیتا آواتار ها
رزیتا رزیتا آنلاین نیست.

پیش فرض امیرالمؤمنین و اوصیاء در اعراف

امیرالمؤمنین و اوصیاء در اعراف

رسول خدا صلی الله علیه و آله به علی علیه السلام فرمود:« ای علی، تو و فرزندانت اعراف ( مرحله و واسطه ای میان بهشت و جهنم ) هستید. هیچ کس وارد بهشت نمی شود، مگر آن که شما را تأیید کرده باشد و شما نیز او را تأیید کنید؛ و هیچ کس به جهنم نمی‌افتد مگر آن که شما را انکار کرده باشد و شما نیز او را انکار کنید.»

منابع:
  • بحارالانوار، ج 39، ص 225 ----------- مناقب

اهل بیت، برگزیدگان خدا

امام صادق علیه السلام می‌فرمود:
پیامبر خدا به علی علیه السلام فرمود:« یا علی، خداوند نظری به دنیا انداخت و مرا بر مردان عالم برگزید. آن گاه برای مرتبه دوم نظری افکند و تو را برگزید، سپس برای بار سوم نظری افکند و فاطمه را بر زنان عالم برگزید. آن گاه برای مرتبه چهارم نظری افکند و حسن و حسین و امامان از فرزندان حسین علیهم السلام را برگزید.»

منابع:
بحار الانوار، ج 40، ص 36، حدیث 70 - امالی ابن الشیخ، ص 50

غایت آفرینش

از پیامبر گرامی اسلام نقل شده است: آن هنگام که پدرم آدم مشاهده کرد که نام من و علی و دخترم فاطمه و حسن و حسین و فرزندانشان با نور بر ساق عرش نوشته شده است، گفت: الهی و سیدی، آیا چیزی آفریده ای که نزد تو گرامی تر از من باشد؟ خداوند پاسخ داد: ای آدم، اگر این اسمها نبود نه آسمان بر افراشته ای و نه زمین گسترده ای و نه فرشته مقربی و نه پیامبر مرسلی را می آفریدم و نه تو را خلق می کردم.

در روایت دیگر آمده است: که اینها از ذریه تو هستند و بهتر از تو و همه مخلوقات هستند. اگر اینها نبودند نه تو را خلق می کردم و نه بهشت و آتش و آسمان و زمین را.

در روایتی نیز آمده است: اگر اینها نبودند نه تو را خلق می کردم نه بهشت و نه جهنم را و نه عرش را و نه کرسی را و نه آسمان را و نه زمین را و نه ملائکه را و نه جن را و نه انس را.

رسول خدا صلی الله علیه و آله به علی علیه السلام فرمود:« خداوند آدم را آفرید، از روح خود در وی دمید و فرشتگان بر او سجده کردند. آن‌گاه او را در بهشت جای داد و حوا را به همسری‌اش در آورد. در این هنگام آدم نگاهی به سوی عرش کرد و پنج سطر نوشته دید. گفت:« پروردگارا، اینان کیستند؟»
خداوند عزوجل فرمود:« اینها کسانی هستند که اگر مخلوقات من آنان را شفیع قرار دهند. شفاعتشان را می پذیرم.»
آدم گفت:« پروردگارا، تو را به منزلتی که نزد تو دارند سوگند می‌دهم بگو اسم آنان چیست؟»
خداوند فرمود:« من محمود هستم و این محمد. من عالی هستم و این علی، من فاطر هستم و این فاطمه، من محسن هستم و این حسن، و من ذو الاحسان هستم و این حسین.»

منابع:
  • بحار الانوار، ج 27، ص 4، حدیث 7 - معانی الاخبار، ص 21 و علل الشرایع، ص 56.
  • بحار الانوار، ج 27، ص 5، حدیث 10.
  • بحار الانوار، ج 35، ص 23، حدیث 15- روضه ص 17 و 18.
  • بحار الانوار، ج 26، ص 273، حدیث 15- عیون الاخبار، ص 17.

استاد فاضل نظری
قدیمی 10-24-2009
رزیتا آواتار ها
رزیتا رزیتا آنلاین نیست.

پیش فرض انتقام از دشمنان اهل بیت علیه السلام - ناصبی ها

انتقام از دشمنان اهل بیت علیه السلام - ناصبی ها

در قرآن سوره شوری آیه 41 و 42 چنین آمده است:« و لمن انتصر بعد ظلمه. انما السبیل علی الذین یظلمون الناس و یبغون فی الارض بغیر الحقّ اولئک لهم عذاب الیم »
(برای کسی که بعد از مظلوم واقع شدن، یاری طلبد. ایراد و مجازات تنها بر کسانی است که به مردم ستم می کنند و در زمین به ناحق ظلم روا می دارند؛ برای آنان عذاب دردناکی است.)

ابو حمزه ثمالی می‌گوید:
امام باقر علیه السلام این آیه را به امام زمان علیه السلام و یارانش تفسیر می کرد.

امام می‌فرمود:«هنگامی که قائم علیه السلام ظهور کند، او و یارانش از بنی امیه و تکذیب کنندگان و ناصبی ها انتقام خواهند گرفت. و این مضمون سخن خداوند است.»

منابع:
بحارالانوار، ج51،‌ ص 48 حدیث 13 --------- تفسیر علی ابن ابراهیم

انتقام از دشمنان خدا و پیامبر

مفضل از امام صادق علیه السلام و او از پدرانش از جدّ بزرگوارشان، رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم، روایت می کند که در ضمن حدیث معراج فرمود:« سرم را بالا بردم و نور های علی و فاطمه، حسن و حسین و علی ابن الحسین و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و الحسن بن علی را مشاهده کردم؛ و حجة بن الحسن همچون ستاره‌ای درخشان در وسط آنان ایستاده بود.»

گفتم:« پروردگارا! این ها کیانند؟»
خداوند پاسخ داد:« آنان امامان پس از تو هستند و آن که در وسط ایستاده است، کسی است که برای همیشه، حلال مرا حلال و حرامم را حرام می کند. به وسیله او از دشمنانم انتقام می گیرم. او سبب آسایش و راحتی دوستان من است و کسی است که شیعیان تو را از شر ستمگران و انکار کنندگان و کافران رهایی می‌بخشد و دل‌های آنان را تسکین می‌دهد.»

منابع:
بحارالانوار، 52/379 حدیث 185 --------- کمال الدین و عیون الاخبار

استاد فاضل نظری
قدیمی 10-24-2009
رزیتا آواتار ها
رزیتا رزیتا آنلاین نیست.

پیش فرض انفاق امام سجاد علیه السلام از غذاهای مورد علاقه

انفاق امام سجاد علیه السلام از غذاهای مورد علاقه

حضرت امام سجاد علیه السلام بر اساس آیه « ان تنالو البّر حتی تنفقوا مما تحبون» _آیه 92 سوره آل عمران_ که نیکوکاری واقعی را در گرو انفاق از چیزهای مورد علاقه می‌شمارد، از آنچه دوست می‌داشت، در راه خدا انفاق می‌فرمود.

امام صادق علیه السلام فرمود: «روزی مقداری انگور مرغوب به مدینه رسید. کنیز امام مقداری از آن را خرید و هنگام افطار، نزد ایشان برد. امام خشنود شد ولی قبل از اینکه به طرف خوشه‌های انگور دست دراز کند، مستمندی به در خانه آمد و چیزی خواست.
امام به آن کنیز فرمود:« این انگورها را برای او ببر.»
کنیز گفت:« ای مولای من، کمی از این انگور برایش بس است.»
امام فرمود:« نه، همه اش را برای او بفرست !»
فردای آن روز، باز کنیز مقداری از همان انگور را خرید و باز هنگام افطار، فقیری در خانه را زد و ماجرای روز قبل تکرار شد.
شب سوم هم کنیز انگور خرید و برای امام آورد و این بار کسی در خانه را نزد.
امام فرمود:« الحمدالله.»

عبدالله دامغانی روایت کرد که حضرت علی بن الحسین علیه السلام همیشه شکر و بادام صدقه می داد. وقتی دلیلش را از او سئوال می‌کردند، می‌فرمود:«لن تنالو البرّ حتی تنفقوا مما تحبون »؛ ( نیکوکاری آن است که از آنچه دوست می‌دارید ببخشید )، و من اینها را دوست دارم.»

منابع:
  • بحارالانوار، ج 46، ص 90، حدیث 77 به نقل از مناقب ابن شهر آشوب
  • ص 89 به نقل از مناقب و ص 72 حدیث 55 به نقل از محاسن

استاد فاضل نظری
قدیمی 10-24-2009
رزیتا آواتار ها
رزیتا رزیتا آنلاین نیست.

پیش فرض انفاق امام علی علیه السلام در میان فقیران

انفاق امام علی علیه السلام در میان فقیران

حذیفه بن یمان می گوید:
هنگامی که جعفر بن ابیطالب از سرزمین حبشه برگشت، پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در خیبر بود. جعفر برای رسول خدا عطرهای گرانقیمت و پارچه های نفیس هدیه آورده بود .
پیامبر قطیفه ای ( پارچه ای گرانقیمت و نفیس که در بافت آن، طلا به کار رفته) را که جعفر برایش آورده بود، برداشت و فرمود:« این قطیفه را به مردی می دهم که خداوند و رسولش را دوست دارد و خداوند و رسولش نیز دوستش دارند.»

با این سخن پیامبر خدا، همه اصحاب، گردن کشیدند که ببینند آن شخص کیست. پیامبر فرمود:« علی کجاست؟ »
عمار یاسر رفت و او را صدا زد. علی علیه السلام آمد و پیامبر خدا قطیفه را به او داد.
علی علیه السلام وقتی به مدینه برگشت، به بازار مدینه در بقیع رفت و قطیفه را به زرگری داد تا آن را قطعه قطعه کند. مجموعا هزار مثقال شد و علی علیه السلام آنها را میان فقیران مهاجر و انصار تقسیم کرد.

منابع:
  • بحارالانوار، ج 37، ص 105، حدیث 8 ------ امالی شیخ

انفاق امام سجاد علیه السلام در راه خانه خدا

سفیان می‌گوید:
حضرت امام سجاد علیه السلام عازم حج بود. خواهرش، حضرت سکینه، هزار درهـم به گروهی در خـارج مدینه به نـام حرّه داد تا به او بدهند. وقتی امام پول را گرفت، از مرکب خود پایین آمد و تمام آن پول را بین مستمندان تقسیم کرد.

منابع:
  • بحارالانوار، ‌ج 46، ص 11، حدیث 5 به نقل از الفصول المهمه

استاد فاضل نظری
قدیمی 10-24-2009
رزیتا آواتار ها
رزیتا رزیتا آنلاین نیست.

پیش فرض انفاق امام علی علیه السلام در رکوع

انفاق امام علی علیه السلام در رکوع

عبدالله بن عباس کنار چاه زمزم نشسته بود و برای مردم از رسول خدا حدیث می‌گفت. مردی از راه رسید که سر و صورتش را عمامه پیچیده بود.
وقتی سخنان ابن عباس تمام شد، مرد عمامه از سرو صورتش باز کرد و گفت:« ای مردم، هر کس مرا می شناسد، می‌داند که من جندب بن جناده بدری، ابوذر غفاری، هستم. اگر دروغ بگویم کر و کور شوم؛ من از رسول خدا با این دو گوش شنیدم و با همین دو چشم دیدم که فرمود:« علی رهبر نیکوکاران و کشنده کافران است؛ یاورش پیروز و خوار کننده اش ذلیل است.»

بدانید که روزی همراه رسول خدا نماز ظهر را می خواندیم که فقیری به مسجد آمد و درخواست کمک کرد، ولی هیچ کس کمکی به او نکرد. فقیر دستش را به آسمان بلند کرد و گفت:« بار خدایا، گواه باش که در مسجد رسول خدا در خواست کمک کردم، ولی هیچ کس چیزی به من نداد.»
علی علیه السلام که در رکوع نماز بود، دست راستش را که در انگشت کوچکش انگشتری داشت، به طرف فقیر دراز کرد و فقیر انگشتر را از انگشت او درآورد.
وقتی پیامبر اکرم نمازش تمام شد، سرش را به طرف آسمان بلند کرد و گفت:« خدایا، برادرم موسی، از تو درخواست وزیر و پشتیبانی از میان خاندانش کرد تا تقویت شود؛ تو نیز با معرفی حضرت هارون علیه السلام، برادرش، او را تقویت کردی و وی را وزیرش قرار دادی. بار خدایا، من هم محمد پیامبر و برگزیده تو هستم. خدایا شرح صدر عطایم کن، کارم را آسان گردان و از خاندانم وزیری که پشتیبانم باشد برایم قرار بده.»

هنوز سخن رسول خدا تمام نشده بود که جبرئیل از نزد خداوند متعال بر پیامبر فرود آمد و گفت:« ای محمد، بخوان!» و این آیه نازل شد:« انما ولیکم الله و رسوله والذین آمنوا الذین یقیمون الصلوه و یؤتون الزکوه و هم راکعون »؛ (سوره مائده، آیه 55 )، (تنها ولی شما، خداوند و پیامبر و مؤمنانی هستند که نماز را به پا می دارند و در حالت رکوع در نماز زکات ( صدقه ) می دهند.»

منابع:
  • بحارالانوار، ج 35، ص 194، حدیث 15 ------ مناقب

استاد فاضل نظری
قدیمی 10-24-2009
رزیتا آواتار ها
رزیتا رزیتا آنلاین نیست.

پیش فرض اهتمام امام سجاد علیه السلام به نمازهای نافله

اهتمام امام سجاد علیه السلام به نمازهای نافله

حضرت امام سجاد علیه السلام قبل از خواب شخصاً از چاه آب می‌کشید و مقداری از آن را برای وضوی خود کنار می گذاشت و روی آن را می پوشاند تا آلوده نشود. سپس وقتی برای نماز شب در دل شب از خواب برمی‌خاست، مسواک می‌زد، وضو می‌گرفت و مشغول نماز می‌شد. همیشه، در سفر و در حضر، نماز شب را به جای می آورد و هرگز آن را ترک نمی‌فرمود.

امام سجاد شب‌ها نافله‌های قضای روز را نیز به جا می‌آورد. (نافله های روز همان نمازهای مستحبی است که قبل یا بعد از نمازهای واجب خوانده می شود، مثل نماز نافله صبح که دو رکعت است و قبل از نماز صبح خوانده می شود، نافله ظهر که هشت رکعت است در قالب چهار نماز دو رکعتی قبل از نماز ظهر ؛ نافله عصر نیز هشت رکعت است که به همین ترتیب قبل از نماز عصر خوانده می‌شود.)
امام می‌فرمود:« این عمل بر شما واجب نیست اما من آن را دوست دارم. هر کدام از شما که خودش را به کار خیری عادت می‌دهد، بر آن مداومت کند.»

منابع:
  • بحارالانوار، ‌ج 46، ص 98، حدیث 86 به نقل از کشف الغمه

نماز امام سجاد علیه السلام

حضرت زین العابدین علیه السلام علاقه شدیدی به نماز داشته اند و با اهتمام خاصی این عبادت بزرگ اسلامی را به جای می آوردند، برای بررسی کیفیت انجام این عبادت و آشنا شدن با تفصیل این موضوع و جزئیات آن باید موضوعات زیر را در خلال اسناد تاریخی و روایات اسلامی کاوش نمود:

عبادات امام سجاد

آنچه از عبادت‌های حضرت امام سجاد علیه السلام در تاریخ و روایات گزارش شده است عبارت است از:
  • نماز امام سجاد علیه السلام
  • حج های امام سجاد علیه السلام
  • سجده های حضرت سجاد علیه السلام
  • دعاهای حضرت سجاد علیه السلام

استاد فاضل نظری
پاسخ

کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)